Министър Христо Иванов иска да бъде дадено право на съдебната власт да се меси в работата на законодателната и изпълнителната власт

Министърът на правосъдието Христо Иванов се самоунищожи.

След редицата гафове, които твори от почти четири месеца назад, Христо Иванов не само допусна поредното тежко нарушение на етиката, а и нещо повече. За пръв път правосъден министър допусна нещо нечувано – съдебната власт да се меси в работата на законодателната и изпълнителната власт. В подкрепа на твърденията си, Информационна агенция „ПИК” изложи няколко факта. Те подчертават, че вече дори не очакват отговор от министър Христо Иванов, тъй като е доказал, че изпитва неистов страх от въпросите. Медията смята, че е време отговорите за правосъдния министър да дойдат от вицепремиера Меглена Кунева, която е с ресор европейски въпроси и правосъдие, а не от министър-председателя Бойко Борисов.

[caption id="attachment_428682" align="alignright" width="300"]Министър Христо Иванов иска да бъде дадено право на съдебната власт да се меси в работата на законодателната и изпълнителната власт Министър Христо Иванов иска да бъде дадено право на съдебната власт да се меси в работата на законодателната и изпълнителната власт[/caption]

Информационна агенция „ПИК” твърди, че министър Христо Иванов е паднал сам в собствения си капан дни преди инициираната от ВСС професионална дискусия по въпроса за стратегиите на съдебната реформа. Вчера на електронните пощи на медиите бе разпратено съобщение, от което става ясно, че съдиите от ВКС са дали изключително висока оценка на проекта за Стратегия на съдебната реформа. Прави обаче впечатление, че с почти ултимативен тон се посочва, че стратегията не трябва да бъде променяна. На практика това означава, че се изисква в аванс от парламента (законодателната власт) и правителството (изпълнителната власт) да я приемат, а след това да разпишат това законодателство, което да е под диктовката на Христо Иванов.

Информационна агенция „ПИК” посочва, че при извършената проверка на страницата на Върховния касационен съд е установено, че не е публикувано становището на съдиите, както и резюметата, които бяха получени вчера от медиите. Прави впечатление и фактът, че съдържанието на хвалебствения документ разкрива грубото погазване на неразделността на властите. В документа се отделя сериозно внимание на необходимостта от реформи в прокуратурата. Така излиза, че виден представител в лицето на безупречния съдия Капка Костова от Съюза на съдиите, хвали стратегията на министър Христо Иванов, която ограничава правомощията на прокуратурата, пише pik.bg.