Не съм му шила чорапите – призна личната медицинска сестра на Тодор Живков Ани Младенова

Ани Младенова нашумя в общественото пространство след 10 ноемви 1989 г., когато бе привикана като свидетелка в процеса срещу Тодор Живков – припомня „Уикенд”. Пред магистратите медицинската сестра описа началника си като разумен човек, който не понася разточителството. Бил толкова скромен, че дори носел кърпени чорапи. Лично му била зашивала дупките. Каква е истината обаче за кърпените чорапи на Тодор Живков? Историята се оказва адвокатски трик. Нима наистина Ани Младенова се е нагърбвала с такива несвойствени за медицинско лице задачи? Не! Самата тя разкрива истината пред изданието.

[caption id="attachment_428657" align="alignleft" width="300"]Ани Младенова като свидетел на процеса срещу Тодор Живков Ани Младенова като свидетел на процеса срещу Тодор Живков[/caption]

„Искам да се извиня на хората, че казах това за чорапите на делото срещу Тодор Живков. Адвокатката му Рени Цанова ме накара, а истината беше друга. После като гръмна пресата, я попитах какво да правя. „Ти си оправна, ще намериш решение” – отговори ми тя. Това е истината – подведох се по препоръките на топадвокатката Рени Цанова. Пращала съм обаче ризите на Тодор Живков за смяна на яките. Носеха ги в завода. Даже работниците там се смеели: „Ако е стигнал генералният секретар дотам, че да не може да си купи ризи, да му подарим няколко” – казвали. Тодор Живков държеше дрехите му да са в идеално състояние. Не разрешаваше и една гънка да има на яките на ризите. Използваше само български материали. Единствено шлифери УБО му поръчваше от чужбина” – спомня си медицинската сестра. „А иначе и обувките му ги пращахме на поправка. За него всяка дейност се извършваше от високо квалифицирано лице. Не бих могла да кажа, че кърпя чорапи добре. Никога в дома си не съм кърпила дрехи, а камо ли при Тодор Живков. Имаше си камериерки, които бяха много оправни. За мое учудване в последната година преди 10 ноември са се кърпели спортните му чорапи за лов по негово нареждане” – разкрива Ани Младенова. 17 години тя прекарва край Тодор Живков като лична медицинска сестра – припомня изданието.