Жертви на този нов вид измама стават фирмите

Измамниците стават все по-изобретателни. Докато се усетим и вече се е появил нов вид измама.

Засегнати от новия вид измама са фирмите. Анонимни мъже позвъняват на някой от фирмените телефони, представяйки се за служители в регистъра „Булстат” и искат собствениците на фирма да заплатят годишна такса. Полицейските власти припомнят, че такава такса не съществува. Повече от очевидно е, че става дума за класическата телефонна измама, но с променен сценарий, която цели да рекетира жертвата. В този нов вид измама обаче е замесено и името на държавна институция.

[caption id="attachment_428536" align="alignright" width="300"]Жертви на този нов вид измама стават фирмите Жертви на този нов вид измама стават фирмите[/caption]

Само преди няколко дни непознат мъж се обадил във фирма и твърдял, че е служител в регистър „Булстат”. Той поискал от жертвата годишна такса в размер на 170 лева като уточнил, че тази такса се заплаща за актуализацията на данните на фирмите. За щастие жертвата се усетила навреме, че това е нов вид измама, тъй като подобна такса не съществува. Екип на новините на Нова тв си направи експеримент, обаждайки се на мобилния телефон, от който са звъннали измамниците. След като се представиха за фирма, която връща обаждането, им бе обяснено отново, че става дума за годишна такса за обработка на данни, която задължително трябва да бъде заплатена.

Измамникът дори прояви „благородство” подчертавайки, че ще им направи услуга като им опрости таксата за предходната година, стига да си платят тази за настоящата. Средствата трябвало да бъдат приведени по куриер, който изпращат измамниците. Полицейски служители са категорични, че това условие е едно от многото неща, които трябва да ви светнат червената лампичка и да ви алармират, че това е нов вид измама.

Изненадващото в случая е, че измамникът дори не запомнил от коя фирма му звънят, въпреки че преди това обясни как именно те не са си платили таксата за предходните две години. От Нова тв са подал сигнал в Агенцията по вписванията за новия вид измама, с участието на „Булстат”. От там подчертаха дебело, че не събират такива годишни такси. По случая е сезирана и прокуратурата, която пък е възложила експресна проверка на СДВР, пише pik.bg.