Евгений Узунов е прибирал по 40 бона на месец за консултантските си услуги към банкатаЕвгений Узунов е сред малкото родни милиардери

Евгений Узунов от БСП е бил консултант във фалиралата КТБ! Оказа се, че бившият заместник-председател на червените е прибира по 40 бона на месец за консултантските си услуги в банката на Цветан Василев. Скандалната новина беше разпространена от Георги Гергов, лидер на социалистите в Пловдив.

[caption id="attachment_428537" align="alignright" width="300"]Евгений Узунов Евгений Узунов[/caption]

Според запознати обаче дори това да е истина, 40-те бона на месец са твърде скромна сума за Евгений Узунов, който е сред малкото родни милиардери. Сивият кардинал, както е наричан Узунов от мнозина на Позитано 20, притежава огромно количество акции в няколко холдинга. В това число и в холдинг "Стара планина" - един от най-печелившите холдинги в историята на България.

Богатството си Евгений Узунов е натрупал малко преди страната ни да стане член на Европейския съюз. Запознати с бизнеса на социалиста издават, че той е сред управителите на един от големите консорциуми за пътища по онова време, а също и в небезизвестната "Българска роза".

По онова време печалбата на дружеството е 500%, благодарение на бизнеса на Узунов с експорт на тежкотоварни машини, научиха от vsekiden.com. Акциите му достигат рекорден ръст, а в търговския регистър дружеството е записано като едно от най-внушителните капитали в България - цели 21 милиона лева.

За сравнение, повечето конкуренти фирми в отбранителната индустрия, разполагат с капитал, възлизащ на не повече от пет хиляди лева. И пак не са успявали да си гарантират, че няма да фалират. Според запознати именно богатството на Евгений Узунов е причината той да не желае да става член на ръководството на БСП. Сергей Станишев обаче настоял точно той да е дясната му ръка.