Грипът е нов и още неизвестен - води до случаи на пневмония!

Удря ни нов вирус на грип. Той не е известен у нас. Предизвиква тежки форми ва пневмония. Щамът на новия грип първо е регистриран в северозападна България. Грипът е залял Силистра и затова там положението е изключително сложно. Здравните власти регистрират, че положението е пред епидемия.

Само за този период от време, който е една седмица през кабинета на личните лекари са минали изключително много хора. Те са били болни от новия щам на вируса. Заболяването започва с кихане, кашлица и болка в гърлото. Вирусът засяга предимно горните дихателни пътища. Остри респираторни болести причинява новия щам ни вируса, категорични са докторите.

[caption id="attachment_428461" align="alignright" width="300"]грип Грипът е нов и неизвестен, води до усложнения като пневмония[/caption]

От Регионалната здравна инспекция в Силистра съветват при забелязване на тези признаци, болните веднага да потърсят спешна медицинска помощ.

Щом ви застигнат тези симптоми и се лекуват, тогава ще се стигне и до по-малко усложнения. Иначе те са гарантирани, като дори може да се стигне и до тежки проблеми, като тежки форми на бронхит и дори до пневмония.

Грипните вируси се предават по въздушно.капков път, чрез кихане, кашляне и допир с хора. Затова лекарите съветват да се въздържаме от събиране при по-огромно струпване до по-голяма група от хора. Капчиците вирус навлизат през дихателните пътища. По-големите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-ситните могат да стигнат и по-долу до дихателните органи и да навлезнат в организма и по-навътре.

Инкубационният период може да продължи между един ден и четири дни. След което да „избухне” със симптомите и за един ден. При забелязването на тези признаци лекарите съветват да не се само лекуваме, а да потърсим веднага специализирана помощ. Едва тогава болестта ще отшуми много по-.бързо.