Ким Чен Ун отвлече децата на високопоставени чиновници от Северна Корея, от Париж

В престижната френска гимназия по архитектура "Paris-La Valet", вече две седмици се издирват десет студенти от Северна Корея. Говори се, че са отвлечени по заповед на Ким Чен Ун. Историята, случваща се във френската столица, по–скоро наподобява някой шпионски трилър, отколкото реална действителност. Сред изчезналите студенти, които през 2011 г. са получили стипендии от френското правителство за тази елитна гимназия, се намира и известният Хан, син на сътрудника на Янг Сонг Поток, някога мощен севернокорейски ръководител и чичо на сегашния лидер Ким Чен Ун. Янг бе ликвидиран миналия декември, по обвинение, че е предател, а бащата на Хан наскоро също мистериозно е изчезнал, в рамките на "акцията", проведена от железния севернокорейски лидер. [caption id="attachment_428449" align="alignright" width="300"]Ким Чен Ун отвлича наследници на висши държавници Ким Чен Ун отвлича наследници на висши държавници[/caption] Неназован представител на въпросната френска гимназия е заявил, че парижката полиция вече няколко дни издирва Хан, като това е било потвърдено и от местното парижко радио "RFI". "Попитах студентите и преподавателите къде е Хан, но всички казват, че никой не го е виждал през последните петнадесет дни", гласяла изявлението на университетския представител.

Но това, което притеснява, е фактът, че той не е единственият, който мистериозно е изчезнал. Всъщност се издирват още девет сънародници на Хан, които продължават в Париж своето образование след Университета „Ким Ир Сен“ в Пхенян.

Според досегашните твърдения, Хан е бил арестуван от севернокорейски агенти, разположени в Париж, но той е успял да избяга и се крие някъде в града. Ако тези твърдения се окажат верни, всичко това би могло да предизвика дипломатически разрив между Северна Корея и Франция. Въпреки че двете страни нямат официални дипломатически отношения, Пхенян има дипломатическа делегация в Париж, която работи за икономическо и културно сътрудничество. През декември миналата година лидерът на Северна Корея освободи от поста му Хонг Йонг, заместник - ръководител на делегацията при ЮНЕСКО в Париж и близък сътрудник на Янг Сонг Поток. По пътя към Пхенян, Хонг е бил под строг надзор от страна на севернокорейски агенти. Внукът на Ким учи в Париж. Ким Хан Сол (19), син на Ким Чен Нам, полубратът на лидера Ким Чен Ун, в момента също учи в колежа на елитния политически университет в Париж. Той има засилена охрана от началото на "акцията" в Северна Корея. Младото момче уж учи в Париж, за да избегне вниманието на медиите, но всъщност се смята, че е в изгнание. Баща му загуби шанса си за наследяване на властта в Пхенян още през 2001 г., когато се е опитал с фалшив паспорт да посети японския Дисниленд в близост до Токио.