Мъж със съмнения, че е заразен с ебола, беше приет по спешност във Военномедицинска академияМъжът, за който се смята, че е заразен с вируса на ебола, наскоро се е завърнал от Сиера Леоне

Ебола вече е на територията на България? Стряскащата новина беше съобщена малко по-рано тази вечер в ефира на Нова телевизия и съвсем естествено предизвика вълна от паника сред населението. Оказа се, че българин е бил приет във Военномедицинска академия със съмнения, че е заразен с опасния вирус.

[caption id="attachment_428349" align="alignleft" width="300"]Съмнения за първи българин, заразен с ебола Съмнения за първи българин, заразен с ебола[/caption]

Мъжът е проявил симптомите, характерни за заразените с ебола като висока температура, кашлица и кихане. Повод за притеснени е фактът, че само преди няколко дена болният, чието име не се споменава, се е завърнал от Сиера Леоне, където епидемията от ебола все още върлува.

Мъжът е напълно изолиран във инфекциозното отделение на Академията, а директорът на клиниката - професор Камен Плочев е разпоредил всички хора от персонала, които имат досег с болния, да носят защитни екипи. От мъжа са взети проби на кръв и телесни секрети, които ще бъдат анализирани в специализирана лаборатория, за да стане ясно дали действително става въпрос за заразяване с вируса на ебола.

Резултатите се очакват да бъдат готови до полунощ днес. Малко след като пациентът беше приет във ВМА, новината за съмненията, че е заразен с ебола, беше потвърдена и от Министерството на здравеопазването. Въпреки това обаче специалистите са на мнение, че няма поводи за паника, тъй като в страната ни съществуват всички необходими условия за изолиране на пациенти, за които има съмнения, че са заразени с ебола, предават от vsekiden.com.

Припомняме ви, че само за близо година тежката зараза повали над 15 ооо души като починалите от вируса са близо 5 500.