Реджеп Ердоган: Мюсюлманите откриха Америка, не Колумб

Гласувайте за статията

Реджеп Ердоган стана за смях, обяви, че мюсюлмани са открили Америка преди Колумб

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че американския континент се открили мюсюлманите през 12 век, а не Христофор Колумб.

„Връзката на латинска Америка и исляма произхожда от 12 век. Мюсюлманите са открили Америка през 12 век. Мюсюлманите са открили Америка през 1178 г., а не на Колумб“, каза Ердоган в Истанбул в реч на срещата на върха на ислямските лидери от латинска Америка.

Според него, двама мюсюлмански моряци отишли в Америка в 1178 г., защото в дневниците на Колумб се споменавало за съществуването на джамия на едно бърдо в Куба. Той е изразил готовност да участва в изграждането на джамия на мястото, за което е споменал Колумб.

Реджеп Ердоган с нова теория - мюсюлмани открили Америка, а не Колумб

Реджеп Ердоган с нова теория – мюсюлмани открили Америка, а не Колумб

„Ето затова исках да разговарям с кубинските братя. На този хълм днес бих могъл да издигна джамия, това е идеално място за целта“, казва още президентът Ердоган.

Историческите извори гласят, че Христофор Колумб е открил Америка през 1492 година. И че той е първият чужденец, който е стъпил на американски терен по пътя си към Индия. Но напоследък мюсюлманските историци и теолози поставят под съмнение това откритие, твърдейки, че преди Колумб там стигнали мюсюлмани, въпреки че няма нито един открит отпечатък за тяхното присъствие.

Нещо повече, няма писмени сведения нито в арабските извори от 12-ти век, нито по-рано, за подобно пътуване на ислямисти до Америка. По онова време арабския халифат се е опитвал да задържи влиянието си над Гренада и Северна Африка, а в нито един от техните исторически извори не споменава за пътуване отвъд водите на Средиземно море, което по това време се смята за център на света.

Съвременните изследователи обаче развиват други теории, които научната общност определя като „смехотворни“. Историкът Юсуф Мруех публикува текст през 1966 г., в който посочва, че Колумб е споменал, че е открил джамия в Куба. Неговите колеги незабавно отхвърлиха тази хипотеза, твърдейки, че „тази джамия“ е описанието на Колумб за пейзажа, който вижда за първи път.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Реджеп Ердоган: Мюсюлманите откриха Америка, не Колумб”

  1. ЕРДОГАН,ти беше ли там.

Добавете коментар