Всички шофьори да внимават - течността за чистачките е наистина опасна!

Течност за чистачките на моторни превозни средства съдържат отрова. Те са изключително опасни за здравето на хората. Това алармирали до телевизия ТВ7, които извършили проверка. Репортерите на медиите установили, че сигнала отговаря на истината. Препаратът съдържал вредните вещества, които дразнели носа и очите, а при поставянето на чистачките и впръскването вътре действали изобщо зле на общото състояние на организма.

От регионалната здравна инспекция съветват да се чете съдържанието на препаратите за чистачки на български. Ако на етикета пише, че се съдържа вредното вещество метанол да не се купува, защото то може и да предизвика алергична реакция върху организма на човека. Ако все пак това се случи, здравните инспектори съветват да се подаде сигнал до съответните служби, оторизирани с извършването на тези проверки.

[caption id="attachment_428110" align="alignright" width="300"]чистачки Течността за чистачки е отровна и много опасна за здравето[/caption]

Опасната зимна течност почти е заляла пазара. Според проучването голяма част в магазинната мрежа са заети от подобни вредни течности за чистачки, предназначени за автомобилите през зимата. Те вредят на здравето и при наличието им купувачите трябва да алармират съответните органи, които да извършат проверките на место.

Препоръчано е при битовите течности да почистване, както и за чистачките да си използват тези със съдържание на етанолов спирт, но това не винаги се спазва. В доста от случаите той се заемня с метанолов, който причинява и доста фатални случаи. При тези случаи трябва да има указания как се използва и телефон за връзка с производителя. А вредния метанол дори не е разрешен и със специална разпоредба. Защото у нас прекалено много се разчита на личната отговорност на производителя.