Пенсионерите все пак ще получат коледни надбавки

Премиерът Бойко Борисов спази обещанието си и зарадва част от пенсионерите.

По-рано днес премиерът обяви пред журналисти, че е поел ангажимент пред пенсионерите, чиито пенсии са до 286 лева да им бъдат дадени коледни надбавки. Сметките сочат, че пенсии под 286 лева взимат 1 300 000 от пенсионерите в страната. Това стана ясно от изявлението на Бойко Борисов пред журналисти след срещата му с финансовия министър Владислав Горанов, предава Информационна агенция „Фокус”.

[caption id="attachment_428080" align="alignright" width="300"]Пенсионерите все пак ще получат коледни надбавки Пенсионерите все пак ще получат коледни надбавки[/caption]

Бойко Борисов уточни, че е възложил задачата на министъра на финансите да огледа какво може да се съкрати от инфраструктурните проекти и администрацията, за да се намерят необходимите финансови средства за коледна надбавка на пенсионерите. Бойко Борисов посочи, че този жест е необходим, за да не ги подлъгват през година и да се похарчат отново огромни суми. Министър-председателят уточни, че за коледните надбавки на пенсионерите ще са необходими 50 млн. лева. При все, че тези пари не са никак малко на фона на финансовата криза, са длъжни на пенсионерите и те са в абсолютното си право да питат как ще посрещнат Коледата, при положение, че се заделят милиарди левове за спасяването на банки.

Бойко Борисов съобщи, че е взето решение за изготвянето на постановление за 50 милиона лева. Премиерът обяви, че ще уведоми социалният министър Ивайло Калфин да подготви нещата за утре, за да може пенсионерите да вземат коледните надбавки в размер на 40 лева заедно с декемврийските си пенсии. По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че ще бъде орязвано от всякъде, без да се натрупват просрочени задължения. Горанов уточни, че основната задача на срещата му с премиера е била Бойко Борисов да поеме ангажимент, че ще го подкрепи в допълнителните мерки за спестяване до края на настоящата година, за да може да излезе общата сметка на актуализацията до края на 2014 година, пише pik.bg.