Македония хвърли бомба: България ни открадна най-големите светини!

Гласувайте за статията

Македония с публично обвинение, откраднали сме националните им светини

Македония отправи жестоки обвинения към България за кражба на национални светини. В публикация за местното издание Дневник.мк, общественици упрекнаха България, че е отнела македонското културно наследство.

Според информация на македонската преса, преди повече от век, насилствено са отнети безценни църковни артефакти, под предлог, че трябва да се опазят от военни кражби. Но след това не са върнати, а българските власти отказвали всякакви разговори по темата.

„Днес всички 65 скъпоценности – плащеница, икони, кръстове, ръкописи … са изложени заедно, за да се види безценна стойност на тези артефакти, които в продължение на векове са се намирали в македонски църкви и са пазели християнската вяра на македонския народ. Но на изложбата те са представени като собственост на „българската Охридска архиепископия“, на „българския народ в Македония„, в съответствие с българската политика на отричане на съществуването на македонския народ“, гласи още коментар в изданието.

Македония обвини България в кражба на безценни реликви

Македония обвини България в кражба на безценни реликви

Споровете за македонското културно наследство, което векове наред е част и от културната история на България, не датират от днес. Още от създаването си преди няколко десетилетия като независима държава, Македония се опитва да отхвърли по всякакъв начин историческата си връзка в България и активно води политика, че е създадена едва ли не от Александър и Филип Македонски, но не като провинция на Гърция, а като истинска държава. Дори фактът, че в Македония се говори на български диалект и се пише на кирилица, не е достатъчно доказателство за историческото родство на двете страни. Обществениците от Скопие ни обвиняват, че сме откраднали безценни артефакти от Македония, които не били част от нашето културно наследство, а от тяхното.

Безценни съкровища обявени за артефакти на Македония

Безценни съкровища обявени за артефакти на Македония

Сред безценните артефакти, за които България и Македония си оспорват правото да ги нарекат национално съкровище са архиепископска митра, подарък от Венеция изработен от тамошните златари за охридския архиепископ Йосиф (1719-1745), тежък 1,5 кг чисто злато и украсена с 329 скъпоценни камъни. А също и седемвековна плащеница от „Света София“ подарена на охридския архиепископ от император Андроник Втори Палеолог в 1298 година. Изработена е от двуслойно платно, изнесени със златни и сребърни конци. Към тях е включено и покривало с лика на Богородица, отнесено от църквата „Света София“ , подарък от император Теодор Kомнин и жена му Мария на архиепископ Димитър Хоматиан през 13 век.

Пренаписва ли се историята днес?

Пренаписва ли се историята днес?

Македония твърди, че българските власти са иззели още вратата на църквата „Свети Никола Болнички“ от 14 век. Двойните врати с дърворезба и барелефи, на които са изписани изображенията на повечето животни, които в християнството се считат за пазители. Някои части са направени в 13-14 век и се счита, че това е най-стария паметник на резбарството.

В списъка влизат още икони на Свети Климент Охридски, триптих, кръстове, ковчежета, още икони, обков за евангелието и редица други.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар