В Европа икономическа криза няма! А къде са парите на България?

В Европа икономическа криза няма! А къде са парите на България?
5 (100%) 1 vote

В Европа няма икономическа криза, какво става с парите на българите?

В Европа няма икономическа криза! Така широко афишираната информация от последните две години, че масова рецесия е обхванала континента и едва ли не страните от ЕС са пред тежък икономически колапс, се оказа пълна спекулация. Нещо повече – въпреки риска от газова криза, конфликтите с Русия и напрегнатата обстановка в Украйна, 27 от 28-те държави-членки на ЕС бележат изненадващ ръст в БВП.

Растежът в Европа надмина очакванията на икономистите. Инвеститорите си поеха дъх, след като Германия не попадна в рецесия, а Франция отбеляза силен ръст за повече от една година и въпреки че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се намали още веднъж, икономиката на страна е стабилна.

Европа расте, България запада

Европа расте, България запада

Отличниците на Европа

Франция все още се оплаква, че не е покрила личните си изисквания за ръст на БВП, въпреки, че от Брюксел й писаха отличен, но за сметка на това изненадващо бързо се развиват икономиките на страните от централна и източна Европа и Балтийските региони. С над 2 на сто за година бележат ръст икономиките на Словакия (2.5%), Литва (2.6%), Чехия и Естония — с S 2.3%, и Латвия (2.2%).

Другите добри новини идват от Гърция. Страната излезе от близо 6-годишната рецесия през първото тримесечие на годината, съдейки по ревизираните данни на Евростат за периода. През третото тримесечие южната ни съседка увеличава своя БВП с 0,7% на тримесечна и с 1,4% на годишна база. Прогнозите на анализаторите бяха за нулев растеж.

Бързият растеж през третото тримесечие регистрират Полша, Румъния, Унгария и Великобритания — 3,4%, 3,3%, 3,1% и 3 на сто на годишна база, съответно.

Къде е България?

Вън от картинката на успешно развиващата се Европа се оказа България. Кризата с КТБ и изнесените милиони от страната се отразиха действително пагубно на много предприятия, но дали няма и друга причина?

Страната ни няколко пъти иска заеми от ЕС, уж да възроди бизнеса, който е в тежка икономическа криза. Незнайно как, милиарди евро изчезнаха безследно, а бюджетът е толкова зле, че не можем дори да си почистим улиците и магистралите за зимата. В същото време министри се обграждат с по 15 – 16 съветника, всеки от които получава за месец повече от годишната заплата на средно статически български работник в индустриалната сфера. А служителите в администрацията вероятно могат да се конкурират по брой с пълния капацитет работници в Кремиковци, когато заводът бе в разцвета си и осигуряваше прехрана за хиляди семейства в София.

Заради политическата криза, много външни инвеститори се отказаха от идеята да прехвърлят бизнеса си в България, а някои направо се изтеглиха от родната индустрия. Всъщност страната ни буквално изпадна от всякакви класации. Не успяхме да се наредим дори сред двойкаджиите на Европа – Италия, Кипър и Финландия, където БВП намалява с 0.1% на тримесечна и с 0.4% на годишна база. Тримесечният спад в Кипър е 0,4%, докато годишният забавя своето темпо до 2 на сто спрямо 4.7%, отчетени през първите три месеца на тази година.

Изводите оставяме на вас.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар