Проф. Емил Ботев твърди, че страната ни няма да бъде разтърсена от сериозно земетресение в скоро време

Сеизмолог номер едно в България – проф. Емил Ботев, който е ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН, разкри тайнствата на земетресенията, които люлеят и ще люлеят страната ни.

От години проф. Емил Ботев следи серията земетресения, предизвикани от най-сеизмичното огнище на територията на Балканите – планината Вранча в северната ни съседка Румъния.

[caption id="attachment_427890" align="alignright" width="256"]Проф. Емил Ботев твърди, че страната ни няма да бъде разтърсена от сериозно земетресение в скоро време Проф. Емил Ботев твърди, че страната ни няма да бъде разтърсена от сериозно земетресение в скоро време[/caption]

По повод на твърденията, че на всеки 37-40 години в България задължително се повтарят големите земетресения и изчисленията, че тази година е именно такава, проф. Емил Ботев посочи, че за този интервал се говори, тъй като в магнитудните оценки и доказаната енергия на земните трусове през последните 120 години наистина съществува известна цикличност. Това сочат поставените съвременни сеизмографи на територията на страната ни и на северната съседка.

Проф. Емил Ботев обаче подчерта, че натрупването на напрежение в земните недра не е постоянна величина. Поради факта, че за сравнително кратък период от време бе освободена достатъчно много енергия, ни очаква сравнително голям период на затишие, категоричен е сеизмологът. Той е категоричен, че в този период в България няма да има катастрофални земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер. Това далеч не означава обаче, че по-малките трусове са изключени. За никого не е тайна, че в Манастирските възвишения, които се намират в близост до Елхово, хората усещат по около 200 труса в рамките на една година, но те са слаби – около 2-2.5 по Рихтер. Хората там вече са свикнали със слабото разлюляване на земните пластове и вече не му обръщат внимание.

Проф. Емил Ботев е на мнение, че в скоро време „бомбата със закъснител” Вранча няма да се успокои. Тя се вълнува от един милион години и едва ли ще се успокои в следващите един милион години, смята специалистът. По отношение на немалкото самозвани врачки, които твърдят, че предусещат земетресенията, проф. Емил Ботев е категоричен, че подобно нещо не може да се предвиди и това е пълна измислица, пише pik.bg.