Нова Студена война и кардинални промени в Европейския съюз, предрича Даниел МитовЗапочването на нова Студена война е напълно реален риск

Светът е изправен на прага на нова Студена война. За това предупреди Даниел Митов, министърът на външните работи на България, по време на откриването на Годишната конференция по сигурността в столицата София.

[caption id="attachment_427679" align="alignright" width="300"]Даниел Митов се бои от нова Студена война Даниел Митов се бои от нова Студена война[/caption]

Той не скри, че е сериозно притеснен за сигурността и опазването на мира в световен аспект, тъй като заплахите са се променили значително през последните 60 години. Министър Митов изтъкна, че преди половин век и повече човечеството и в частност НАТО, не са били изправени пред редица заплахи, с които се сблъскват държавите в света в днешно време, а именно - кибератаки, тероризъм, пиратство, хибридни войни, енергийни кризи и заплахи от ядрена война.

На фона на всичко това Митов не крие, че вижда сериозен риск и за започване на нова Студена война. Която ще бъде пагубна за отношенията между страните и за самото съществуване на гражданите им.

Освен това външният ни министър очаква и кардинални промени в Европейския съюз, предават от vsekiden.com. Той изтъкна и как вижда ролята на България в случващото се в момента в световен аспект.

Министърът разкри, че като член и на НАТО, и на Европейския съюз, България трябва да си набележи стъпки, с които да допринесе за възстановяването на мира на Балканите и най-вече за запазването му.

Митов изтъкна още, че Ислямска държава представлява сериозна заплаха за нашия регион и разкри, че страната ни обмисля сериозно засилване на националното законодателство, за да ограничи действията на групировката и да подпомогне действията срещу ислямистите в световен мащаб.