"Кока-кола" да сложи предупредителни етикети на бутилките си, искат учени"Кола-кола" и Пепси са канцерогенни и причиняват рак

"Кока-кола" са изправени пред тежко предизвикателство. След поредица анализи, екип от американски учени са доказали, че комбинацията от вещества в двете напитки, е канцерогенна и причинява рак. Специалисти от Калифорния са открили в колата огромни количества от веществото 4-етилимидазол, за което е доказано, че причинява редица ракови заболявания.

Кока-колаОпасният химикал се получава вследствие на смесването на четири различни карамелени оцветителя, за да се получи характерния за Кока-кола тъмен цвят. Той се получава при загряването на кафява боя, заедно с амониев сулфат. Който пък се използва основно като... изкуствен тор! Заради скандалните разкрития и от "Кока-кола", и от Пепси обявиха, че ще променят технологията на производство на продуктите си, за да се спре синтезирането на опасното вещество.

Само че то не е единственият опасен химикал в така обичаните напитки. Голяма част от всички останали синтетични оцветители в напитката също са изключително вредни за човешкото здраве, предупреждават от Hotarena.net. Въпросните химикали са причинители на редица проблеми, най-вече при децата и подрастващите, които са им най-големите фенове.

Тези оцветители се сочат като основните причинители на астма, нарушения в концентрацията, хиперактивност и други. Заради всички тези опасни странични ефекти, властите в Калифорния дори излязоха с предложение върху бутилките на "Кока-кола" и Пепси да се слагат предупредителни надписи, както на цигарите, че съдържанието им е опасно за хората и здравето им.

Подобна перспектива обаче е немислима и за двете компании. Затова те обявиха, че ще измислят друг начин да синтезират оцветителя, за да не представлява той риск за здравето на потребителите им.