Край с ГМО храните в ЕС!

Край с ГМО храните в ЕС!
3.67 (73.33%) 3 votes

Край на ГМО храните в ЕС, Брюксел наложи забрана

Край на ГМО храните в ЕС. Брюксел най-после взе решение в полза на обществото и забрани ГМО храните. Страните членки на съюза вече ще може в бъдеще да забраняват отглеждането на генетично модифицирани храни (ГМО) на своя територия, предават кореспонденти на МИА от Брюксел.

Комисията за контрол на общественото здраве и безопасност на храните към Европейския парламент, днес с 53 гласа за и 11 против, гласува възможността страните членки на ЕС да ограничат или изобщо напълно да забранят производството на ГМО храни.

За да бъде напълно легитимно това решение на европейския законодателен орган, то трябва да бъде потвърдено и на пленарно заседание на европарламента. Почти сигурно е, че то ще бъде прието, а актът направо попари надеждите на големите компании да отглеждат и произвеждат генетично модифицирани храни в държавите-членки на ЕС, които не го искат.

Край на ГМО храните в ЕС

Край на ГМО храните в ЕС

Доказателствата, че ГМО храните са опасни за хората и могат да доведат до нежелани реакции вече са стотици. Само в България през последната година се даде гласност на поне 10 случая за инциденти с деца вследствие на консумация с ГМО храни от растителен или животински произход. Ще ви спестим подробностите, но само си спомнете за случая на 7-годишното момче, което заради консумация на пилешко, третирано с хормони, се сдоби с гърди и скандалът, който избухна тогава. Рязкото затлъстяване при децата не се дължи само на компютрите, но и на храните, в които има все по-малко естествени продукти. Темите са маргинални за обществото и на тях рядко се дава гласност, както и на това, от какви суровини всъщност големите компании произвеждат продуктите, които предлагат на пазара. С приемането на ГМО забраната обаче може да бъде сложен край на безхаберието, както и да се постигне напредък в подобряването на общественото здраве.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

3 коментара to “Край с ГМО храните в ЕС!”

 1. Nikolay Petrov

  Ное. 12. 2014

  Нещо в текста ми убягва забраната на ЕС ?!
  Вие господа журналя къде сте учили български език, или сте просто платени манипулатори ? 100 процентови измекяри и негодници , готови на всичко за
  няколко сребърника !

 2. Огнян Боюклиев

  Ное. 14. 2014

  Обикновено дават сребърници за привърженици на ГМО храните!
  А тук очевидно се говори против тези отровни храни.

 3. Огнян Боюклиев

  Ное. 14. 2014

  Обикновено дават сребърници за привърженици на ГМО храните!
  А тук очевидно се говори против тези отровни храни.

Добавете коментар