Симеон Сакскобургготски се е срещал тайно с Иван Костов в дома му в БоянаСимеон се е опитал да убеди бившия десен лидер да съставят дясноцентристко правителство

Симеон Саксскобурготски е искал да се коалира с Иван Костов, а не да управлява самостоятелно! Това признава самият той в биографичната си книга. Нещо повече, през 2000 година, малко преди изборите, лидерите на тогавашните НДСВ и СДС се срещнали в дома на Иван Костов в Бояна, за да обсъдят предстоящите местни избори.

[caption id="attachment_427483" align="alignright" width="300"]Симеон искал да управлява с Иван Костов Симеон искал да управлява с Иван Костов[/caption]

Тогава Симеон предложил на Костов двете партии да се обединят в коалиция, за да постигнат по-внушителен резултат на вота и в последствие да създадат дясноцентристко правителство, тъй като смятал, че имат общи възгледи за бъдещето на България. Командирът обаче категорично отказал като в прав текст заявил на госта си, че иска цял мандат, за да може да управлява еднолично.

Това изненадало Симеон, който не крие, че по принцип е по-благосклонен към коалиционните правителства отколкото към едноличните такива. Тъй като такива кабинети осигуряват централна власт, която не е твърде авторитарна и съответно много по-малко зависима от олигарсите и парите им.

В книгата си наследникът на Борис изтъква и друга причина да смята, че правителствата, тип "коалиция", са по-удачен вариант за управлението на която и да е страна. Според Симеон в подобен тип кабинет различните партии са принудени да постигнат съгласие по редица важни въпроси, без да се налага едноличното мнение на някоя от тях.

След отказа на Иван Костов обаче Симеон се отказал да търси други варианти за съвместен кабинет, тъй като смятал, че единствено вижданията на сините се препокриват с неговите, научиха от Агенция ПИК. Както знаете, на последвалия вот НДСВ спечелиха убедително, но не успяха да спечелят доверието на хората и за втори мандат, когато се наложи да се коалират с БСП и ДПС.