Каталуния се цепи от Испания, ЕС: Това е вътрешен въпрос!

Гласувайте за статията

Каталуния се цепи от Испания, ЕС ги остави сами да решават

Каталуния се цепи от Испания, а кралството е изправено пред риска да загуби най-важната си провинция. На проведения в неделя референдум 80 на сто от местните жители избраха независимостта, а отговорът на ЕС след изборите беше „Това е вътрешен въпрос“.

Фарсът Каталуния

Каталуния гласува за независимост от Испания, ЕС ги остави сами да се оправят

Каталуния гласува за независимост от Испания, ЕС ги остави сами да се оправят

На вота в Каталуния глас изразиха повече от 2,25 милиона избиратели, от които 80,1 процента са за пълна независимост, 10,1 за самостоятелна Каталуния, свързана с Испания, докато само 4,6 на сто са против всякаква форма на независимост. Право на глас имат около 5,5 милиона жители от областта, но от Мадрид заявиха, че референдумът няма никакво значение.

От години Каталуния има амбиции да бъде независима държава. Последният опит на най-богатата провинция в Испания да се отцепи от кралството отново претърпя пълен крах. Един от каталунските лидери Карлос Делгадо заяви, че фиаското е било предначертано, тъй като още преди да излязат резултатите конституционния съд обяви, че те няма да имат никаква легитимност. А обещанията за автономия и повече възможности за гражданско управление във властта, бързо бяха забравени.

Позицията на ЕС

Изненадващо ЕС този път не се намеси, както в събитията в Украйна. Въпреки че протестите в Испания могат да ескалират и опитите на Каталуния да се отцепи по мирен или силов път от кралството не стихват, отговорът на Брюксел бе категоричен: „Не е работа на Европейската комисия да изразява мнение по вътрешни въпроси. Този въпрос е в рамките на конституцията на нашите държави-членки“.

Двойни стандарти

Отцепването на Каталуния от Испания не е единствено по рода си. От няколко месеца Европа е заляна от вълна за независимост. Искрата, която запали Украйна, продължи с референдума в Шотландия, а сега и в Испания. И докато ЕС не реагира на проблемите на страните — членки, ситуацията в Украйна бе изключително силно контролирана и обсъждана, като дори се обмисляше вариант за изпращане на миротворци. Резултатите от референдумите в Донецк и Луганск също бяха признати за незаконни от Киев, но това не попречи на ЕС да изрази и собствената си позиция по въпроса.

Остава въпросът защо, след като Мадрид определи референдумът в Каталуния като незаконен, а протестите, които са на път да обхванат страната, ескалират, ЕС игнорира проблема? А в същото време си позволява индиректна намеса в една суверенна държава като Украйна, която има същите проблеми, но не е оставена да ги реши сама.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Каталуния се цепи от Испания, ЕС: Това е вътрешен въпрос!”

  1. Никсън

    Ное. 11. 2014

    Значи Каталуня е вътрешна работа ,а Украйна не е, а ?

Добавете коментар