Мегаскандал с ИКЕА и Пепси заради укриване на данъци

Гласувайте за статията

ИКЕА и ПЕПСИ замесени в мегаскандал с укриване на данъци

ИКЕА, „Пепси“, „Amazon“ и още 340 други големи международни компании имат тайни споразумения с правителството на Люксембург, благодарение на които почти не трябва да плащат данък печалба. Проучване  на международния консорциум на независими журналисти или „ICIJ“ доказва, че в периода от 2002-та до 2010-та година, през Люксембург големите компании са укрили стотици милиарди долари. Тази своя операция те наричат „Luxembourg Leaks“.

Разследването установява, че големите компании избягват данъците в своите страни благодарение на специфични договори, наречени „утешителни писма“, които се издават от министерството на финансите в Люксембург. По-голямата част от тези договори, специално за нуждите на международни компании е изготвила“Price waterhouse Coopers“ или „PWC“, една от най-големите фирми за счетоводство в света. Но каква всъщност е схемата за укриване на данък – печалба?

На един адрес повече от 1600 компании

Има редица финансови стратегии, чрез които счетоводителите от „PWC“ позволяват на своите клиенти да ползват данъчни облекчения в Люксембург. Най-често приходите се декларират като заеми или дивиденти между дъщерни компании, за да се намали или да се елиминира напълно печалбата, върху която трябва да се плати данък. Така например, американската „FedEx“има  клон в Люксембург, чрез който пренасочва всичките си печалби в свои фирми в Мексико, Франция и Бразилия. Това й позволява да плати в Люксембург минимален данък-печалба в размер на 0,25 на сто.

Заради тези облекчения е трудно да се намери фирма, която няма свой офис в Люксембург. Особено като се има предвид, че в такива офиси изобщо не са нужни служители. Достатъчно е да имате една пощенска кутия. За пример: Само в една офис сграда на адрес „Rue Guillaume Kroll 5“ се намират повече от 1600 компании. На адрес „Avenue Charles de Gaulle“ са регистрирани около 1450. В сградата на адрес „Avenue JF Kennedy 46A“, офиси имат пък 1300 компании. И гарантирано, там просто няма достатъчно пространство, за да поберат реално всички тях, ако те наистина работеха. Никола Макел, директор на люксембургската държавна агенция, отговаряща за контрола на финансовите операции, обаче твърди, че всичко е законно. „Нашата данъчна система е конкурентна. Няма нищо непочтено, нито неетично“, казва Мекел.

ИКЕА и Пепси откриха данъчен рай в Люксембург

ИКЕА и Пепси откриха данъчен рай в Люксембург

Сами предлагаме какви данъци ще плащат

Този вид машинации, които позволяват на големи международни компании да избегнат данъка върху печалбата, не биха били възможни без сътрудничество с властите в Люксембург. Данъчният закон в Люксембург дава възможност на компаниите предварително да представят своите данъчни декларации на министерството, така че да получават писмено одобрение за тях. Иначе казано, всяка компания може сама да предложи как и на какви вноски ще плаща данък, както и ще има ли печалби или не. Единственото ограничение е въображението на техните счетоводители, как да оправдаят  въпросните средства, пише Guardian.

„Предварително одобрените данъчни декларации са позната и установена практика в много страни в ЕС, като Германия, Франция и Великобритания. Това не е в разрез с европейските закони“, се казва и в изявление на министерство на финансите в Люксембург. Но Люксембург вече е под разследване от компетентните органи на ЕС, които в момента се занимават с проучване на данъчните облекчения, които получават „Amazon“ и „Fiat Finance“ и ИКЕА. В ЕС се съмняват, че договорите, които Люксембург има с тези компании нарушават юридическите закони на ЕС. Вече месеци наред продължават разногласията между ЕС и Люксембург, точно защото властите в малкото кралство не искат да представят документите, които се отнасят до улесненото одобрение за тези дружества.

Къде отиват парите ?

Разследването на „ICIJ“ показа, че и много други големи компании използват съмнителната практика за избягване на данъчни задължения. „Пепси“ чрез своите клонове в Люксембург организира редица заеми, с които драстично са намалели данъците печалба върху 1,4 милиарда долара чрез закупуването на компанията „JSC Lebedyansky“, най-големият производител на сокове в Русия. Най-малко 750 милиона долара, които се предполага, че са вложени в съответната покупко-продажба, са минали през люксембургските клонове на „Пепси“, преди да завършат на Бермуда.

Услугите люксембургския „данъчен оазис“ използва и ИКЕА. В Люксембург има клонове групата „Inter IKEA“, която е създала много сложна корпоративна структура, насочена единствено към плащането на данъци с по-малък процент. През 2009-та година компанията е отворила и клон в Швейцария, за да използва улеснения и в двете страни.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар