Какво ще се случи с КТБ след отнемането на лиценза й?

Какво ще се случи с КТБ след отнемането на лиценза й?
5 (100%) 1 vote

Какво ще се случи с КТБ след официалното отнемане на лиценза й?

Днес лицензът на КТБ беше официално отнет. Всъщност отнемането на лиценза е първата крачка от за обявяването на фалита на банката. БНБ трябва да назначи квестори, ако това не е било направено до сега. Следващата стъпка е обявяването на банката в несъстоятелност от Окръжния съд. Магистратите трябва да разгледат производството по бързата процедура и решението да излезе във възможно най-краткия срок.

Постановеното от магистратите на Окръжния съд подлежи на обжалване. Страните, които има право да обжалват са вложителите, кредиторите и акционери в КТБ. В случай, че актът се обжалва, съдът спира всички производства по този случай.

КТБ

Решението за КТБ може да бъде обжалвано

Обявяването на КТБ в несъстоятелност и производството за това могат да бъдат обжалвани от БНБ, квесторите или прокуратурата.

Отнемането на лиценза всъщност е последното решение, което централната банка може да вземе относно казуса КТБ,, след което с него се заема фондът, обезпечаващ влоговете. От момента, в който решението за отнемането на лиценза на КТБ влезе в сила, се преустановяват всякакви разпореждания с имущество на финансовата институция, както и предоговаряне и събиране на вземания.

Единствено кредити, взети при специални условия, могат да бъдат предсрочно изискуеми в тази ситуация. Това са банковите заеми, отпуснати при условия, различни от официално обявените от КТБ.
След отнемането на банката се преустановяват и всички преговори с инвеститори, които са изявили желание да закупят акциите й.

Въпреки, че в парламента беше гласувано предложение за промени в закона, които предвиждат незабавно изплащане на депозитите на вложителите в КТБ, до разглеждането му така и не се стигна. Това означава, че изплащането на гарантираните влогове ще започне в срока според действащото законодателство в момента, т.е. 20 дни след отнемането на лиценза на банката. Това означава, че вложителите в КТБ ще имат възможност да изтеглят блокираните си вече пети месец средства след 5 декември, пише БЛИЦ.

;

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Какво ще се случи с КТБ след отнемането на лиценза й?”

  1. П.Кирилов

    Ное. 07. 2014

    Е отнеха все пак лиценза наКТБ и то в подходящ момент в деня на избор на правителство пак да няма кой да поеме отговорност за бъдещите последствия за банковата система и икономиката на страната хората ще видят че няма държавност и ще се започнат пак опашки за теглене на пари от банките ще видим до къде ще доведе тази безодговорност и алчност от страна на заинтерисуван кръг от хора начело с това изчадие Искров

Добавете коментар