Важна информация за вложителите в КТБ

Важна информация за вложителите в КТБ
5 (100%) 1 vote

Важна информация за вложителите в КТБ

Хиляди вложители на КТБ си задават един и същ въпрос, а именно – какво ще се случи със средствата им в злополучната банка след като днес официално беше отнет лиценза й. Вече пети месец спестяванията на хиляди българи са блокирани в КТБ.

Според действащото в момента законодателство няма краен срок за осребряването на сумите по депозитите на клиентите на банката. След обявяване на фалита на банката на Цветан Василев следва съдебна процедура за окръжния съд, който също ще се произнесе по случая. След съдебното решение фалиралата банка преминава под контрола на Фонда, гарантиращ паричните влогове.

КТБ

Започва изплащането на влоговете в КТБ

Фондът назначава синдик, който се заема с изплащането на средствата на вложителите в КТБ и следи процедурата по осребряването на влоговете.

Изплащането на влкожените в банката средства ще се осъществи от финансова институция, посочена от фонда. Банката, чре която ще се изплатят влоговете на гражданите. ще бъде съобщена на сайта на ФГВ и в медиите. Това, което вложителите на КТБ трябва да направят е да представят единствено документ за самоличност. Законът не изисква те предварително да депозират молба, чрез която да уведомят синдика ще се изтеглят средствата си. Единственото, което вложителите в КТБ са длъжни да направят е да подпишат декларация, че нямат роднинска връзка до втора степен със служители и ръководството на КТБ.

Давностният срок за изплащане на влоговете в КТБ е 5 години след като Фондът започне да ги изплаща. Изплащането започва най-късно 20 работни дни след като бъде обявен фалита на банката. При специални случаи този срок може да бъде удължен с още 10 дни.

Изплатени ще бъдат влоговете до 196 ооо лева. Това не означава, че клиентите с по-големи суми в КТБ няма да получат никога парите си. Те се вписват сред кредиторите на банката. Списъкът се изготвя от синдика, а съдът трябва да го одобри. Това важи и за клиентите на КТБ, които имат влогове със специално договорени условия, различни от тези, които банката е обявила официално, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар