Заснеха филм за дядо Добри

Съвсем скоро живият светец – дядо Добри от Байлово, може да се сдобие с „Оскар” – отбелязва „България днес”. Международна продукция от три страни – България, САЩ и Германия подготвя 100-минутен документален филм за живота и делата на стареца от Байлово. Филмът от българска страна се продуцира от пазарджишкия музикант и продуцент Неди Джон Крос, а продукцията с марка „Старлайт” е готвена за участие на Оскарите в Кан в края на май догодина. „Повече от половин година снимаме. Имаме 6-часов суров материал, дори сега интервюираме шефа на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Разговаряхме пред камера с дъщерята на дядо Добри – Богдана, както и с всички негови блезки” – разказва продуцентът. Общо за продукцията досега телевизионерите са изхарчили над 120 хил. евро. За част от парите помогнал кметът на Пазарджик, където се помещава офисът на фирмата, а за останалата сума се бръкнали продуцентите.

[caption id="attachment_427168" align="alignleft" width="300"]Дядо Добри Дядо Добри стана герой на документален филм[/caption]

„Всичко вложих в този филм и въобще не ме касае, че ще загубя средства. Важното е, че дядо Добри е единствен в целия свят и ще покажем както неговия пример, така и красотите на цяла България. Искаме да го уважим, да му се поклоним и целият свят вече да знае за него” – сподели още продуцентът на „Мълчаливият ангел” – както се казва продукцията. За снимките купил малък хеликоптер (дрон) с камера, с който заснел невероятни кадри от Седемте Рилски езера. За зла беда силен вятър отнесъл дрона и го разбил в скала. „Аз си знам как съм слизал и съм се катерил. От него и камерата нищо не става, но спасих записа” – споделя продуцентът. С екипа нощували в хижата в подстъпите на езерата. На сутринта мъкнали тежката техника на гръб по стръмните склонове над езерата. Участниците в проекта имат няколко международни награди, включително и от Кан. Във филма дядо Добри разказва за живота си и за дарителската си дейност. Известно е, че старецът дава всичките си спестявания за реконструкцията на храмове в България.