ГЕРБ ще съставят правителство или ще върнат мандата

Стартираха решаващите преговори за съставянето на правителство между ГЕРБ, Реформаторите и ПФ (Патриотичния фронт).

Представители на Патриотичния фронт вече влязоха в стаята на парламентарната група на ГЕРБ. Срещата е от особена важност, тъй като от нея зависи дали ще бъде съставено правителство на ГЕРБ, РБ и ПФ. Ако от Патриотичния фронт не дадат своите гласове, на практика няма да има мнозинство. Очаква се при развитието на такъв сценарий, Реформаторският блок да се оттегли, тъй като кабинетът на ГЕРБ става зависим от гласовете на ДПС. [caption id="attachment_427090" align="alignright" width="300"]ГЕРБ ще съставят правителство или ще върнат мандата ГЕРБ ще съставят правителство или ще върнат мандата[/caption] Не е ясно дали при такъв вариант Бойко Борисов би предложил наистина съставянето на правителство само от ГЕРБ, както бе заявил след срещата с Жозеф Дол, която се проведе в България миналата седмица.

Малко по-рано днес президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставянето на правителство на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Връчването на мандата се състоя в Гербовата зала на президентството. След получаването на мандата от президента, Бойко Борисов заяви пред медиите, че през днешния ден ще бъдат проведени още няколко консултации, след което ще стане ясно дали ГЕРБ са в състояние да съставят правителство. Бойко Борисов посочи, че утре или ще върнат мандата на президента, или ще предложат кабинет. Той използва момента да коментира, че всички парламентарно представени партии уж публично декларират, че искат да бъде съставено правителство, а в същото време поставят пред ГЕРБ такива сериозни препъни камъни, че всъщност няма как да се случи това.

Бойко Борисов подчерта, че в център-дясно, всички са наясно, че между ГЕРБ и Реформаторите може да има компромис, макар двете партии да не се харесват напълно една друга. Създалата се ситуация обаче предполага компромис. Бойко Борисов помоли ДПС да не гласуват за кабинет и подчерта, че останалите партии, които няма да ги подкрепят са БСП, ББЦ (БДЦ) и Атака, пише pik.bg.