Циганското лято довя опасен вирус

Циганското лято ни носи редица проблеми със здравето.

На първо място специалистите отбелязват, че топлите дни от циганското лято способстват за разпространението на бацили. Мнозина са вече жертвите на кашлица и гадене. Новият вирус, който довя циганското лято засегна първо големите населени места у нас. Най-много са болните в София, Варна, Русе, Плевен, Шумен, Пловдив и Велико Търново. Основните симптоми на новата зараза са остра кашлица, висока температура и гадене, придружено с болки в корема.

[caption id="attachment_427085" align="alignright" width="300"]Циганското лято довя опасен вирус Циганското лято довя опасен вирус[/caption]

Още през миналата седмица от НОИ отчетоха рекорден брой на болничните листове в последните няколко месеца. Основната причина за бума при заразите е именно циганското лято и непостоянството в метеорологичната обстановка – ту топло, ту студено. Тази среда е изключително благодатна за разпространението на бацили. Върлуващата в момента инфекция засяга предимно горните дихателни пътища като протича с болки в гърлото, кашлица, температура и хрема. Повръщането и болките в корема също са характерни симптоми за ширещата се инфекция. Неразположението при хората, които са станали жертва на вируса продължава малко повече от една седмица като най-сериозно е положението през първите четири дни.

Онези от вас, които имат по-висок имунитет, вирусът ще отмине по-бързо, без никакви усложнения. В тези случаи може да прибегнете само до употребата на сироп за кашлица, предписан ви от вашия лекар, за да не слезе инфекцията към белия дроб. Въпреки двойното увеличение на броя на болните само през последните няколко дин, лекарите са категорични, че не може да се говори за епидемия. Те съветват, ако се разболеете от върлуващия вирус да си останете вкъщи за няколко дни, да не ставате от леглото и да наблягате на повече плодове и сокове. Синоптиците пък прогнозираха, че циганското лято е на път да си отиде, което означава, че и вирусите ще изчезнат за известно време. Според прогнозата, високите температури в страната ще се задържат най-много седмица, след което температурите отново ще започнат да падат, пише vsekiden.com.