Почиваме пет дни около Нова година

За радост на едни и неудобство на други, покрай Нова година се задава дълга почивка.

За посрещането на Нова година ще разполагаме с пет почивни дни. Решението за дългата почивка предстои да бъде взето днес по време на правителственото заседание. Ако то бъде одобрено 2 януари 2014 г. (петък), ще бъде обявен за почивен ден. Празниците около Нова година ще започнат на 31 декември, който е неработен ден и ще продължат чак до 4 януари следващата година. Първият работен ден от новата година ще е 5 януари. 2 януари ще се отработи на 24 януари (събота), пише „Стандарт” като се позовава на информация на Министерски съвет.

[caption id="attachment_427041" align="alignright" width="300"]Почиваме пет дни около Нова година Почиваме пет дни около Нова година[/caption]

Ако кабинетът потвърди това предложение около Нова година ще се струпат доста почивни дни, както и около още два национални празника – Денят на Освобождението и Денят на независимостта. За неработни дни по всяка вероятност ще бъдат обявени 2 март, 21 септември и 31 декември 2015 година. Тези почивни дни ще бъдат отработвани в съботите – 21 март, 12 септември и 12 декември. Решението на правителството ще позволи почивните дни да бъдат групирани, за да не се разкъсва работната седмица и да се осигури максимално ефективното им използване.

Припомняме, че 31 декември 2014 г. (сряда) бе обявен за неработен ден с решение на Министерски съвет от миналата година. Този ден ще бъде отработен в събота – 13 декември 2014 г. Двата работни дни, оставащи след Коледните празници – 29 и 30 декември са необходими на финансово-стопанските организации, за да приключат годината. Съгласно Кодекса на труда дните около Рождество Христово и Възкресение Христово, също са неработни, пише pik.bg. Преди време се повдигна въпросът за ефективността на дните, в които се отработват почивните дни (по принцип това се случва в събота). Преобладаващата част от собствениците на фирми са категорични, че ефективността на съботното отработване е твърде ниска. Въпреки предупрежденията от страна на работодателите, тази порочна практика продължава.