Решено! Фалират КТБ в четвъртък

Решено! Фалират КТБ в четвъртък
5 (100%) 1 vote

Изплащат гарантираните депозити на клиентите на КТБ до края на месеца

Вече е решено – фалират злополучната КТБ в четвъртък.

Гарантираните влогове на дзепозитантите в КТБ до 196 хиляди лева ще бъдат изплатени до края на този месец.
„Стандарт” отбелязва, че днес или най-късно във вторник, Българската народна банка ще подготви отчета за трезора, който ще обхване времето до 31 октомври.
Очаква се отчетът да отбележи отрицателен баланс на собствения капитал на КТБ и това да доведе до законовото задължение на ЦБ (Централната банка) да отнеме лиценза пет дни след обявяването на тези данни.
Банкови юристи посочват, че ако утре БНБ обяви отчета за КТБ, то в четвъртък лицензът на финансовата институция може да бъде отнет.

Изплащат гарантираните депозити на клиентите на КТБ до края на месеца

Изплащат гарантираните депозити на клиентите на КТБ до края на месеца

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ започва не по-късно от 20 дни след решението на Българската народна банка за отнемането на лиценза на банката.
Почти триседмичния срок е предвиден, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да събере необходимите финансови средства.
Преди броени дни шефът на фонда Росен Николов заяви готовността на институцията. На практика това означава, че изплащането на гарантираните влогове в КТБ може да стартира доста по-рано от законово предвидения срок.
Специалисти посочват, че средствата на държавата и общините, както и влоговете, чиито условия са били договорени индивидуално и са различни от тези, които банката предоставя, не са гарантирани.

Вложителите, които са с по-големи суми в КТБ на практика се превръщат в кредитори на трезора.
След като бъде осребрено имуществото на КТБ, ще се погасят задълженията си към кредиторите, което ще бъде извършено в определен ред.
Ако средствата не са достатъчни, те се разпределят по съразмерност, пише pik.bg.
Припомняме, че по-рано днес олигархът Иво Прокопиев взриви ефира на Нова тв като изплака, че самият той е една от многото жертви на КТБ.
Освен това той подчерта, че неприятностите, които са му се стоварили на главата през последните години, са били в резултат на разследванията на притежавания от вестник „Капитал” по случая КТБ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Решено! Фалират КТБ в четвъртък”

  1. Цветан

    Ное. 03. 2014

    Нищо няма да фалират, помнете ми думата! 😉

Добавете коментар