ООН: Ислямска държава е глобална заплаха, още 15 000 са с нея!

Гласувайте за статията

Ислямска държава притесни дори ООН, над 15 000 бойци влязоха в редиците й

Ислямска държава притесни ООН с последните си действия. Повече от 15 000 бойци само за броени дни се присъединиха към терористичната организация.

Повече от 15 000 души бойци от 80 страни са се включили в организацията. В доклада се посочва още, че към Ирак и Сирия продължават да се присъединяват нови и нови групировки. Според Съвета за сигурност на ООН, около 15 000 бойци от цял свят са се присъединили към екстремистки организации, които действат в Ирак и Сирия, но според анализатори, цифрата може и да е по-голяма.

В доклад на Съвета се посочва, че лица от чужбина се присъединяват към Ислямска държава в досега безпрецедентен мащаб. Те основно идват от Близкия Изток, Западна Европа и Северна Африка, но има известен брой азиатци и малък брой американци.

ООН съобщи за нови 15 000 бойци в Ислямска държава

ООН съобщи за нови 15 000 бойци в Ислямска държава

Съветът посочва, че ако продължи радикализацията на чуждестранни бойци, след като се върнат у дома или след като преминат обучение в трети страни, значително може да увеличи заплахата от екстремистко насилие на различни места като Европа, региона Магреб в Африка, Азия и Африка.

Броят на чуждестранните екстремистки бойци сега е по-голям от общия им брой в предишното десетилетие, изчисляват от ООН. В екстремистките групи в Ирак и Сирия са се присъединили граждани на повече от 80 страни, но ООН не дадоха списък за кои държави става дума. В доклада също така има информация и че през 2014-та, в редиците на чуждестранни бойци е имало мрежи на етнически чеченци, както и лица от Франция, Русия, Великобритания и Северна Ирландия, които са действали заедно. По-голямата част от висшите командири са бойци на Ал Кайда и Ислямска държава и са ветерани от предишните сблъсъци, които имат различни умения, способности и са включени в социална мрежа, с което повишават терористичната заплаха многократно, се казва още в доклада.

ООН през септември подписаха резолюция, която да задължава държавите-членки да предотвратят риска техни граждани да отиват в чужбина, за да се присъединят към терористични организации. Въпреки това непълнолетни тийнейджъри или тайно обучени бойци от различни бригади успяват тайно да прекосят границата и да заминат за Сирия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар