Султан Ердоган! Вижте палатите на президента на Турция

Султан Ердоган! Вижте палатите на президента на Турция
4 (80%) 2 votes

Реджеп Ердоган се обзаведе с дворци, за които и западните крале могат да му завидят

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган се шири в дворец с 1000 стаи. И това предизвиква въпросът султан или държавен глава е той.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган се е пренесъл в Белия дворец в покрайнините на Анкара, който представлява елегантна нова резиденция на цена от 350 милиона долара, пишат от time.mk. Зданието, за което критиците казват, че е поредното ново доказателство за авторитарните намерения на Ердоган, се шири на 200000 квадратни метра и притежава 1000 стаи. Според архитектурата би трябвало да обединява съвременните стилове с тези на сградите от времето на династията Селджуци, от която се разви Османската империя.

Президентът Ердоган се премести в султански палати

Президентът Ердоган се премести в султански палати

За първия официален прием в новия си дворец Ердоган иронично е избрал седмицата за честване на създаването на модерната турска държава през 1923 г., възникнала върху руините на това царство, когато за първи президент е избран Мустафа Кемал Ататюрк.

Белият дворец, или Акасарай на турски, е построен в защитената природна област Бештепе, поради което природозащитници са се противопоставяли активно на изграждането му. Но най-загрижена е опозицията. Републиканската народна партия, която е основана от Ататюрк, твърди, че с преселването си в двореца Ердоган ускорява преминаването към президентска система на управление. Въпреки че политическата система в Турция продължава официално да е парламентарна държава, след убедителната победа на Ердоган на президентските избори все по-очевиден става факта, че занапред за всичко ще се пита президента. С напускането на вилата Чанкая, която е била дом на 12 турски президенти и с пренасянето си в Белия дворец, религиозният консерватор Ердоган оставя зад гърба си светското наследство на Ататюрк. А според някой започва да се държи и като султан от Ориента.

Ерсин Калайчиоглу, професор по политически науки на Истанбулския университет Сабанци, твърди, че Ердоган вероятно прекъсва връзките си с миналото. „Това означава, че той няма намерение да се превърне в един от бившите жители на Чанкая“, обяснява Калайчиоглу. Ердоган многократно намеква, че идва времето на „нова Турция“, така че това негово преселване би могло да бъде част от този проект.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

2 коментара to “Султан Ердоган! Вижте палатите на президента на Турция”

  1. ТЕХЕМ

    окт. 31. 2014

    Ще му разкажем играта със сградната инсталация! 😉

  2. Стефан Василев

    окт. 31. 2014

    Такъв салтанат само за 350 милиона….?

Добавете коментар