Палестина в центъра на световен скандал! Швеция я призна за държава

Гласувайте за статията

Палестина се превърна от израелска провинция в държава

Палестина се оказа в центъра на световен скандал, след като Швеция я призна за суверенна държава. Израелската провинция, която последните десетилетия е център на кървави междуособици и конфликти с Израел, от днес е призната за суверенна държава от Швеция.

„Днес правителството взе решение да признае държавата Палестина„, пише шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом в популярния вестник „Дагенс Нихетер“, по-малко от месец след като новият премиер на Швеция обяви правителствените планове за подобна стъпка.

„Това е важна стъпка, която потвърждава правото на палестинците на самоопределение. Надяваме се, че ще покажем правилния път и на другите“, пише още Валстрьом. По-късно тя заяви, че това решение „не е избор страна“. „Ние избираме мирния процес“.

Швеция призна независимата Палестина, скандал в Израел

Швеция призна независимата Палестина, скандал в Израел

Палестинците се опитват да получат суверенитет на Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим като столица. С оглед на слабия напредък на преговорите с Израел, палестинското ръководство лобира за международно признание.

Решението на Швеция идва в период на повишено напрежение между палестинци и израелци в Ерусалим, особено в окупираните източна част на града. Реакциите след акта на Швеция не закъсняха. Президентът на Палестина Махмуд Абас приветства решението на Стокхолм, но външния министър на Израел Авигдор Либерман направо заяви, че решението на Валстрьом е нерационално и че „Близки Изток не е мебели Икеа“, което си беше директна подигравка.

Реакциите на САЩ също не закъсняха. Опозицията във Вашингтон, както и в Стокхолм, заклеймиха този акт.

От няколко години Палестина се опитва да извоюва независимост, но без резултат. Все пак страната получи известен успех, след като през 2012 година се сдоби със статут на страна наблюдател на ООН. Международното й признаване обаче остава под огромен въпрос.  В Европа седем страни от ЕС я признаха за суверенна държава преди да влязат в съюза. В момента Швеция е първата страна членка на ЕС, официално признала Палестина като независима страна на картата на света.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Палестина в центъра на световен скандал! Швеция я призна за държава”

  1. Милен Атанасов

    окт. 31. 2014

    Какво му е скандалното?!?!?! Евреите искат да унищожат поредната държава, но се намери Швеция, в която все още има човещина, за да я защити – това е!

Добавете коментар