Оскар Писториус ще бъде част от Олимпиадата, въпреки присъдата сиОскар Писториус ще лежи много по-малко от пет години

Оскар Писториус ще участва на Олимпиадата в Рио де Жанейро след две години! Шокиращата новина беше обявена от хората, занимаващи се с организирането на игрите през 2016 година в Бразилия. Организаторите са готови да допуснат атлета до участие, въпреки ефективната му присъда за убийството на приятелката му Рийва Стийнкамп.

[caption id="attachment_426522" align="alignright" width="300"]Оскар Писториус и годеницата му Рийва Оскар Писториус и годеницата му Рийва[/caption]

Марио Андрада, председател на пресслужбата на комитета, занимаващ се с организацията на игрите, заяви, че той и колегите му не смятат да обсъждат личностните качества на параолимпиеца, нито пък да го съдят заради тях. И ако Оскар Писториус има свободата да участва на състезателни форуми, от Бразилия ще се радват да го приветстват на Олимпиадата, научиха от vsekiden.com.

Припомняме ви, че през изминалата седмица параолимпийският шампион беше осъден на пет години затвор след като беше признат за виновен по обвинението в непредумишлено убийство на приятелката си - манекенката Рийва Стийнкамп. Трагедията се разигра на 14 февруари миналата година в дома на параолимпиеца. Защитата на Писториус до последно поддържаше тезата, че той е застрелял годеницата си по погрешка след като я помислил за крадец.

Освен петгодишната ефективна присъда, Оскар Писториус беше осъден и на три години условно заради стрелба в ресторант. Според специалистите обаче той няма да лежи в затвора повече от десет месеца. Любопитното е, че от Олимпийският комитет в ЮАР преди няколко месеца обявиха, че дори Писториус да бъде освободен от затвора, той няма да има право да се състезава до 2019 година.

Не се знае дали тази мярка ще бъде променена след изявлението от страна на Бразилия. Самият Оскар Писториус е сред най-титулуваните атлети от Параолимпийски игри с цели шест титли.