НАСА: Водим разследване за взривената ракета (Вижте версиите)

Гласувайте за статията

НАСА води следствие за взривената ракета – подозират атентат или техническа грешка

НАСА води разследване за взривената ракета. Както бе съобщено по-рано днес, една от ракетите с провизии за Международната космическа станция бе взривена шест секунди след изстрелването си. На борда на ракетата бяха натоварени 2 тона хранителни припаси, материали, изследователски и научни пратки, приложени за астронавтите в открития космос. По неизвестни засега причини ракетата избухна шест секунди след изстрелването си. Жертви за щастие няма.

Работихме усилено, направихме много тестове и анализи за мисията, но нещо се обърка–обърнаха се към обществото от НАСА след взрива на ракетата Антарес. Разочаровани сме, че не изпълнихме задължението към Международната космическа станция. Учените разчитаха на експериментите и измервателни уреди, а астронавтите на части.“, казват още от центъра във Вирджиния.

Нова ракета на НАСА избухна

Нова ракета на НАСА избухна

„Лошо е, че загубихме такъв кораб и товара му, но не е толкова трагично като загуба на човешки живот. За щастие, няма пострадали“, заяви Франк Калбертсон, вицепрезидент на центъра за орбитални науки на НАСА.

В момента властите водят разследване за причините за взрива на ракетата. Официалното становище е, че става дума за техническа грешка, дефект, открит кабел или друг механичен проблем, но не се изключва и версията за атентат – ракетата струва няколкостотин милиона и отвори голяма дупка в бюджета на САЩ. Разходите за построяване на втора са огромни.

За щастие няма пострадали и жертви

За щастие няма пострадали и жертви

От космическия център на Русия реагираха веднага, след като научиха за инцидента с предложение да изпратят своя ракета, която да отнесе храната и изследванията на космонавтите. Въпреки студената война между двете страни, международната космическа база е неутрална територия и те продължават сътрудничеството си в нея. По план ракетата е трябвало да се изстреля в понеделник, но от Байконур в Русия са изстреляли ракетата Союз, заради което от Вирджиния забавили полета с няколко дни. Проверяват се  и двигателите, един, от които се е взривил по време на тестовете и са му били направени модификации след това.

Освен ракетата, оценена на повече от 200 милиона евро, повредена е и стартовата платформа на центъра в НАСА. Инцидентът е голяма стъпка назад за американската космическа програма, но историята на космическите полети помни още по-големи трагедии — през 2003 година совалката Колумбия се разпада при влизане в атмосферата и загинаха всички членове на екипажа. Преди това, през 1986, Чалънджър със 7 астронавти избухна след излитането си. Общо 18 космонавти са пострадали при полети, затова и следствието този път се води под лупа.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “НАСА: Водим разследване за взривената ракета (Вижте версиите)”

  1. Той

    окт. 30. 2014

    5000 тона товар. Голяма ще да е тази ракета.

Добавете коментар