ГЕРБ са затруднени в съставянето на правителство

Излезе наяве причината за търканията между партията на Бойко Борисов – ГЕРБ и ПФ (Патриотичния фронт).

Оказва се, че разломът в отношенията между ГЕРБ и ПФ е на път да разтури коалицията между тях и РБ (Реформаторския блок). Запознати твърдят, че конфликтът между Бойко Борисов и Валери Симеонов се корени в отказа на ПФ да имат свои министри. НФСБ и ВМРО, които съставляват основна част от ПФ категорично отказват да излъчат свои политически фигури в евентуалния бъдещ кабинет. Те не са склонни да поемат отговорността, изпращайки дори експерти за министри, а Бойко Борисов категорично не приема този факт.

[caption id="attachment_426438" align="alignright" width="300"]ГЕРБ са затруднени в съставянето на правителство ГЕРБ са затруднени в съставянето на правителство[/caption]

Освен това от ПФ имат различни разбирания и по редица други теми, сред които плоският данък и пенсионната реформа. Някои от промените обаче като в пенсионната система например са неизбежни, тъй като секторът на осигуряването затъва все повече и вече е пред колапс. От ГЕРБ имат опасения, че ако посмеят да вдигнат възрастта да пенсиониране, Валери Симеонов и компания веднага ще ги лишат от евентуалната си подкрепа за кабинет. На практика това означава, че правителството ще падне още през зимата или най-късно през пролетта на следващата година. Бойко Борисов смята, че патриотите няма да могат да се отдръпнат толкоз лесно от важните за решаване проблеми, ако имат свои министри в новия кабинет.

Именно отказа от страна на ПФ да поемат тази отговорност накарало председателят на ГЕРБ да се откаже от споразумение с тях и да поиска правителство на Малцинството с РБ. Той обаче получи изненадващ удар от РБ, които категорично отказаха да управляват сами с ГЕРБ и бяха категорични, че искат тройна коалиция. Макар все още да няма никаква яснота на хоризонта по отношение на съставянето на ново правителство, „The Wall Street Journal” излезе с публикация, че България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция. В материалът се посочва, че най-голямата партия в новия парламент (ГЕРБ) е готова да работи с други дясноцентристки партии за съставянето на правителство, което ще се съсредоточи върху въпросите от национално значение, пише pik.bg като се позовава на информация на ИА „Фокус”.