Лъсна причината за търканията между ГЕРБ и ПФ

Лъсна причината за търканията между ГЕРБ и ПФ
3 (60%) 2 votes

ГЕРБ са затруднени в съставянето на правителство

Излезе наяве причината за търканията между партията на Бойко Борисов – ГЕРБ и ПФ (Патриотичния фронт).

Оказва се, че разломът в отношенията между ГЕРБ и ПФ е на път да разтури коалицията между тях и РБ (Реформаторския блок).
Запознати твърдят, че конфликтът между Бойко Борисов и Валери Симеонов се корени в отказа на ПФ да имат свои министри.
НФСБ и ВМРО, които съставляват основна част от ПФ категорично отказват да излъчат свои политически фигури в евентуалния бъдещ кабинет.
Те не са склонни да поемат отговорността, изпращайки дори експерти за министри, а Бойко Борисов категорично не приема този факт.

ГЕРБ са затруднени в съставянето на правителство

ГЕРБ са затруднени в съставянето на правителство

Освен това от ПФ имат различни разбирания и по редица други теми, сред които плоският данък и пенсионната реформа.
Някои от промените обаче като в пенсионната система например са неизбежни, тъй като секторът на осигуряването затъва все повече и вече е пред колапс.
От ГЕРБ имат опасения, че ако посмеят да вдигнат възрастта да пенсиониране, Валери Симеонов и компания веднага ще ги лишат от евентуалната си подкрепа за кабинет.
На практика това означава, че правителството ще падне още през зимата или най-късно през пролетта на следващата година.
Бойко Борисов смята, че патриотите няма да могат да се отдръпнат толкоз лесно от важните за решаване проблеми, ако имат свои министри в новия кабинет.

Именно отказа от страна на ПФ да поемат тази отговорност накарало председателят на ГЕРБ да се откаже от споразумение с тях и да поиска правителство на Малцинството с РБ.
Той обаче получи изненадващ удар от РБ, които категорично отказаха да управляват сами с ГЕРБ и бяха категорични, че искат тройна коалиция.
Макар все още да няма никаква яснота на хоризонта по отношение на съставянето на ново правителство, „The Wall Street Journal” излезе с публикация, че България се приближава до съставяне на дясноцентристка коалиция.
В материалът се посочва, че най-голямата партия в новия парламент (ГЕРБ) е готова да работи с други дясноцентристки партии за съставянето на правителство, което ще се съсредоточи върху въпросите от национално значение, пише pik.bg като се позовава на информация на ИА „Фокус”.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар