Лили Иванова категорично отказа да получава пенсията си

Примата на българската естрадна музика Лили Иванова взе изненадващо решение.

Въпреки славата и множеството постижения, пред държавата Лили Иванова е наравно с всички останали пенсионери на нейната възраст. Оказва се, че пенсията на естрадната прима е малко над 200 лева, което е няколко пъти по-малко от тавана за пенсиите, определен от държавата.

[caption id="attachment_426303" align="alignright" width="300"]Лили Иванова категорично отказа да получава пенсията си Лили Иванова категорично отказа да получава пенсията си[/caption]

Драмата с пенсията на Лили Иванова стартира още през 2008 година, когато тя реши да наддаде публичен вой срещу несправедливостта, властваща в страната ни и най-вече от разочарованието от начина, по който институциите се отнасят с нея. Тогава Лили Иванова се жалва, че пенсията й е едва 70 лева, при все че зад гърба си има хиляди отработени дни и е вкарала милиони левове в държавната хазна от концертната си дейност. Тя подчерта, че по комунистическо време е пълнила държавната хазна в продължение на 35 години с приходите си от концерти. Лили Иванова е работила като луда и е имала по 7-8 ангажимента дневно. Въпреки това обаче заплатата й е била твърде мизерна – едва 230 лева.

При определянето на мизерната й пенсия пък институциите се оправдали, че архивът на „Концертни дейности” бил закрит. След реформите, които пенсионната система претърпя през 2009 година последва увеличение на пенсиите и тази на Лили Иванова скочи от 70 на 96.47 лева. През 2011 година пенсията на Лили Иванова бе увеличена още веднъж за „специални заслуги". След всички увеличения към днешна дата пенсията на естрадната прима надвишава с малко 200 лева. Лили Иванова не крие, че за нейно огромно щастие, никога през годините, в които официално е в пенсия, не й се е налагало да разчита на тези пари. Изпълнителката на „Ветрове” категорично е отказала да получи държавните пари. Тя е упълномощила жена, която да взема пенсията й всеки месец и да я дарява на женския манастир в Самоков, пише vsekiden.com.