Радан Кънев е на път да съсипе крехкия мир между ГЕРБ и РБ

Нов грандиозен скандал е на път да взриви крехкия мир в отношенията между ГЕРБ и РБ (Реформаторския блок).

По време на избора на председател на 43-то Народно събрание, съпредседателят на парламентарната група на РБ – Радан Кънев е натиснал бутона „въздържал се”. Въпреки това Цецка Цачева бе избрана категорично за председател на парламента с 219 от общо 240 депутати. „Изцепката” на Радан Кънев стана ясна при разпечатката на гласуването.

[caption id="attachment_426275" align="alignright" width="300"]Радан Кънев е на път да съсипе крехкия мир между ГЕРБ и РБ Радан Кънев е на път да съсипе крехкия мир между ГЕРБ и РБ[/caption]

Политически наблюдатели твърдят, че действието на Радан Кънев не е случайно, а е ясен знак за отношението му към партията на Бойко Борисов – ГЕРБ. Не се изключва и вероятността зад действието на Радан Кънев да прозира дългата ръка на неговия ментор от „Драгалевци” – Командира (Иван Костов). Едва ли Радан Кънев е съгласувал постъпката си с Меглена Кунева, с която си поделят ръководството на новата парламентарна група.

Междувременно в РБ се разрази грандиозен скандал. Народният представител Гроздан Караджов твърди, че Меглена Кунева ги изнудва, плашейки с разцепление на партията, успява да прокара всяко решение, принуждавайки ДСБ да отстъпва непрестанно, пише „Преса”. До признанието на депутата, което взриви политическото пространство се стигна след поредния сблъсък в редиците на РБ. Напрежението в партията се нагнетило до такава степен, че конфликтът бил пренесен в кулоарите на парламента вчера и дори се стигнало до размяната на обидни реплики между Кунева и Караджов.

В ябълката на раздора се превърнало номинирането на Иван К. Иванов за зам.-председател на парламента от квотата на РБ. Името му се появи неочаквано, след като лидерът на БЗНС - Николай Ненчев и бившият председател на 40-то НС като депутат от НДСВ - Борислав Великов, стигнаха до балотаж. От редиците на партията издават, че кандидат за този пост е бил и лидерът на СДС Божидар Лукарски, който обаче си направил отвод по време на заседанието на парламентарната група, провело се в неделя, пише pik.bg.