В парламента заваляха оставки още преди клетвата

Неочаквана изненада се случи в парламента.

Преди новите 240 в парламента да положат клетвата си вчера, вече започнаха да валят оставки. Първата оставка в парламента е факт преди неговия официален старт. Христо Белоев от коалиция "БСП - Лява България" се отказа от депутатското си място в 43-то Народно събрание. Така той се превърна в първият народен представител от новия парламент, хвърлил оставката си още преди клетвата.

[caption id="attachment_426271" align="alignright" width="300"]В парламента заваляха оставки още преди клетвата В парламента заваляха оставки още преди клетвата[/caption]

Той е заявил намерението си в деловодството на Народното събрание още вчера сутринта. Христо Белоев, който е ректор на университета „Ангел Кънчев” в Русе, бе водач на червената листа за предсрочния парламентарен вот, който се проведе на 5 октомври. Още преди няколко дни обаче стана ясно, че Христо Белоев няма намерение да седне на депутатското си място в парламента. Той бе категоричен, че ще бъде по-полезен, ако остане в Русе, където има многобройни ангажименти. Мястото му в пленарната зала ще бъде заето от Добрин Данев, който измести втория в листата Иван Иванов благодарение на преференциалния вот.

Проф. Христо Белоев е ректор на Русенския университет от 2007 г. Той е завършил Техникума по меканизация на селското стопанство в Павликени преди три десетилетия. След това става студент в Русенския университет „Ангел Кънчев”, където записва специалност „Селскостопанска техника”. От 12 години насам той е доцент, а през 2009 година става професор, пише vsekiden.com. Иначе стартът на 43-то Народно събрание не мина без гафове и оплювания. Временният председател на парламента Стефан Данаилов изгуби клетвата за секунди. Някои от лидерите на партии побързаха да подчертаят, че са предупреждавали за много от случилите се неща. След вчерашната клетва днес парламентът е празен. Сметките сочат, че новите 240 депутати ще струват на българското общество над един милион лева месечно. Едва една трета от народните избраници прекрачват за пръв път прага на парламента. И този път няма изненади, тъй като в новия парламент преобладава мъжкото присъствие.