Снежен апокалипсис застигна Габрово след 44-часовия обилен снеговалеж

Невиждан снежен апокалипсис застигна Габрово.

Обстановката в община Габрово остава усложнена след като обилния снеговалеж продължи повече от 44 часа. Заради застигналия ги снежен апокалипсис, кметът на Габрово – Таня Христова обяви, че остава в сила бедственото положение.

И към този момент повече от 50 населени места в община Габрово все още са без електричество. Без ток са и три от кварталите в града. Отделни домакинства също подават сигнали за липсата на електроснабдяване.

[caption id="attachment_426187" align="alignright" width="300"]Снежен апокалипсис застигна Габрово след 44-часовия обилен снеговалеж Снежен апокалипсис застигна Габрово след 44-часовия обилен снеговалеж[/caption]

Екипите на електроразпределителното дружество продължават да се борят с тежкия снежен апокалипсис. От снощи е мобилизирана и допълнителна техника, която да се справи с тежката ситуация и да осигури достъп до рамките на града, както и до останалите населени места в общината.

Градоначалникът Таня Христова уточни, че са се включили 15 допълнителни машини в подкрепа на тези, които вече се борят със снежния ад. От днес започват работа и 10 екипа, снабдени с необходимата техника и механизация, необходими за отстраняването на големия брой паднали дървета и счупени клони в резултат на снежния апокалипсис. Екипите ще осигурят проходимост на ангажираните с осигуряването на електроподаване. Единствената добра новина към настоящия момент е, че обилният снеговалеж вече е спрял. Христова изрази надежда, че този факт ще им помогне да възстановят електрозахранването на територията на общината. Днешният ден бе обявен за неучебен за учебните заведения. Подстъпите към яслите и детските градини на територията на Града обаче е осигурен. Усилията на снегопочистващата техника в града вече са насочени към второстепенните улици, за да бъде осигурен нормалния работен ритъм в началото на новата седмица.

Заради снежния апокалипсис, община Габрово е получила подкрепа от държавата с механизация, която ще ускори снегопочистването. Таня Христова бе категорична, че бедственото положение ще бъде отменено, когато бъдат преодолени всички трудности. Според последната информация, дебелината на снежната покривка, която затрупа Габрово, е достигнала 70 см., пише pik.bg.