Два протеста белязват старта на 43-то Народно събрание

43-то Народно събрание не стартира по мечтания начин.

Народните представители ще запомнят старта на 43-то Народно събрание с двата съпътстващи го протеста. Единият от протестите е заради двама от народните избраници, отбелязва Нова тв. Поддръжници на Николай Бареков направиха опит да препречат пътя на Ана Баракова към пленарната зала. Припомняме, че пловдивчанката бе избрана с преференция от партията на Николай Бареков – ББЦ.

[caption id="attachment_426154" align="alignright" width="300"]Два протеста белязват старта на 43-то Народно събрание Два протеста белязват старта на 43-то Народно събрание[/caption]

При все, че от партията признаха избора й за огромна грешка и я призоваха да се откаже от депутатското място, Ана Баракова бе категорична, че ще стане народен представител.

Нова вълна обществено недоволство се навдига и срещу Александър Методиев – Бат Сали. Протестиращите ще се събера пред централата на ДПС днес, след което ще се отправят на шествие към парламента. Междувременно стана ясно, че едва 1/3 от депутатите от 43-то Народно събрание са дебютанти. Най-голяма численост имат депутатите на ГЕРБ – 84, следвани от БСП и ДПС – с един народен представител разлика. Най-маломерни в 43-то Народно събрание ще бъдат групите на Атака и АБВ. И този парламент ще има подчертано мъжко присъствие. От общо 240 народни избраници, представителите на силния пол са 194 срещу едва 46 дами. Най-много са дамите в партията на Бойко Борисов, където съотношението е близо 1 към 3 в полза на силния пол. Представителките на нежния пол в БСП са едва 5, в ДПС – 4, а в Атака и АБВ има само по една дама.

Най-възрастният депутат в 43-то Народно събрание е Стефан Данаилов, а най-младият депутат е Калина Балабанова от Атака, която е едва на 24 години. До избора на председател на парламента, тази длъжност ще бъде заемана от Стефан Данаилов. При все, че Ламбо е най-възрастният народен представител, той далеч не е най-опитният парламентарист. Доайените в 43-то Народно събрание са трима – Ангел Найденов, Георги Божинов и Янаки Стоилов. С мандат по-малко от тях са председателите на БСП – Михаил Миков, на ДПС – Лютви Местан и депутатът от червените редици Димитър Дъбов, пише pik.bg.