ГЕРБ и БСП ще се срещнат утре за втори път, за да се опитат да се договорят за общ кабинетГЕРБ и БСП може да създадат коалиция помежду си по немски модел

ГЕРБ и БСП може да създадат коалиция по немски модел. За това се говори все по-усилено само ден преди срещата между лидерите на двете партии утре. В неделя, в девет часа сутринта, Бойко Борисов и Михаил Миков ще се срещнат, за да проведат втория тур от преговорите между двете партии за съставяне на евентуално правителство.

[caption id="attachment_426101" align="alignright" width="300"]Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП? Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и БСП?[/caption]

Според запознати не е изключена възможността ГЕРБ и БСП да се обединят в коалиционно управление по модел на това, което е в момента в Германия. Със сигурност двамата лидери ще обсъдят тази възможност след като и самият Бойко Борисов преди няколко дена обяви, че вариант за управление по модела на Ангела Меркел, би бил много удачен. Това му мнение е подкрепено и от голяма част от представителите на социалистическата партия.

Нещо повече, оказа се, че самият Сергей Станишев е разговарял лично с голяма част от ключовите депутати от червената партия. Бившият лидер на социалистите им е обяснил, че правителство, формирано от дясна и лява партия, каквито са ГЕРБ и БСП, ще бъде подкрепено от цяла Европа, научиха от Агенция ПИК. Припомняме ви, че до момента мина първият етап от консултациите между ГЕРБ и всички парламентарни сили, които влязоха в Парламента, за съставяне на кабинет.

След като не беше постигнато съгласие с нито една от тях, се наложи втори тур на консултациите, на който, изненадващо за мнозина, бяха поканени и БСП. Към момента Реформаторският блок и Патриотичният фронт са обявили намерението си да бъдат част от бъдещия кабинет като съставят коалиция с ГЕРБ. Не е ясно обаче дали позицията им няма да се промени, ако в управлението присъстват и червените.