Торинската плащеница фалшификат! (Учени разкриха истината)

Гласувайте за статията

Торинската плащеница не е повивала тялото на Христос, учени разкриха истината за нея

Торинската плащеница – една от най-ценните реликви на Ватикана бе определена като пълна фалшификация. Според учени датирали платното, с което се смята, че е било увито тялото на Христос, то е не по-старо от 1355 година след новата ера. Британски специалист хвърли в шок повече от 1 милиард миряни като разкри истината. Той дори изрази недоумението си как досега не е била разкрита измамата.

Чарлз Фрийман базира теорията си на исторически документи, свързани с реликвата. Той твърди, че тя най-вероятно е изтъкана през 1355 година за великденските ритуали в страната. Също така ученият твърди, че за първи път се споменава за нея в документи свързани с фамилия Савои–една от най-старите кралски фамилии в света. Освен това през 1453 година е била смятана за една от най-престижните реликви на стария свят.

Торинската плащеница доказан фалшификат

Торинската плащеница доказан фалшификат

Фрийман твърди още, че изображенията на плащеницата са правени още по-късно – през 1613 година от Антонио Темпест. Той се фокусира върху отделни елементи като венец от тръни и дългата коса на Христос.

Според него покровът е ползван за великденски църковни ритуали, пресъздаващи възкресението на Христос, както и смъртта му. „Те са влизали в импровизирани гробове, след като се изнасяли платно, с което да докажат, че Христос е възкръснал“, казва още той.

Въпреки това 2 000 000 души всяка година отиват да я видят в Торино

Въпреки това 2 000 000 души всяка година отиват да я видят в Торино

В подкрепа на британския учен е и радиовъглеродното датиране на Торинската плащеница, според което тя е от 14-ти век. Въпреки че според историческите справки от 1967 е намерена още през 1204 година при разграбване съкровищницата на византийския император в Константинопол. В последствие попада в ръцете на френски рицар „Жофроа дьо Шарни“ през 1353 година. Той обаче загива през 1356 край Поатие, а след това следите на плащеницата се губят.

Едва през 16-ти век изворите сочат, че плащеницата отново се е появила, този път след пожар в параклис в Шамбери, център на династията Савой. През 1578 Емануеле Филиберто, херцог на Савоя, нарежда плащеницата да бъде отнесена в Торино, където се съхранява и досега.

От 2010 година древния артефакт е официално изложен за посетители. И над 2 милиона туристи посещават всяка година Торино, само и само, за да зърнат плащеницата.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Торинската плащеница фалшификат! (Учени разкриха истината)”

  1. Geoffroi de Villehardouin

    окт. 24. 2014

    ….френски рицар „Жофроа дьо Шарни“…. По каква причина сте заградили името на рицаря с кавички? Или е вче търговска марка?

Добавете коментар