Решението за КТБ трябва да бъде взето най-късно до 20 ноември

Най-късно до 5-6 ноември ще бъде отнет лиценза на КТБ и ще се премине към обявяването й в несъстоятелност.

До крайната мярка се стигна заради огромната капиталова дупка в КТБ, която към момента е около 1.2 млрд.лв. При все, че управителят на БНБ Иван Искров разполага с резултатите от одитния доклад, той все още отлага оповестяването на неприятната вест. Финансисти посочват, че до края на годината капиталовата дупка ще стигне до близо 4.2 млрд.лв. Те уточняват, че очакванията им се базират на факта, че до момента необслужените кредити в КТБ не са отчетени като 100% загуба. За да бъдат отчетени необслужените кредити като загуба, е необходимо да минат шест месеца, които изтичат до края на годината.

[caption id="attachment_425808" align="alignright" width="300"]Решението за КТБ трябва да бъде взето най-късно до 20 ноември Решението за КТБ трябва да бъде взето най-късно до 20 ноември[/caption]

Големият въпрос, който стои от тук нататък е дали старите инвеститори ще покрият дупките и ще искат ли държавата да вземе участие, за да се тръгне към стабилизиране на КТБ или ще се прибегне до процедура в обявяването й в несъстоятелност. Решението трябва да бъде взето до 20 ноември – до тогава е удължен особеният надзор, който бе наложен от БНБ. Неофициална информация по този казус сочи, че решение в тази посока ще бъде взето в първите дни на следващия месец. Междувременно част от вложителите вече са провели среща с квесторите. Първият възможен сценарий е КТБ да бъде отворена, тъй като при това положение ще могат да бъдат изплатени всички влогове. За тази цел обаче са необходими около 6 млрд.лв.

Ако обаче КТБ бъде обявена в несъстоятелност, ще бъдат покрити само гарантираните депозити, които са 3.7 млрд.лв. Средствата за тях трябва да дойдат от фонда за гарантиране, а в него има едва 2 млрд.лв. За останалите средства, фондът ще трябва да разчита на помощ от правителството, пише pik.bg, позовавайки се на информация на държавни източници.