Новите депутати ще получат първите си заплати в петък

Новите депутати ще получат първите си трудови възнаграждения, при все че нямат и един ден работа в парламента.

Още в петък те ще получат първите си заплати по картите, още преди да са положили клетва. Парите, които ще им бъдат преведени са начислени от деня на предсрочните парламентарни избори – 5 октомври, до края на месеца. Припомняме, че първото заседание на парламента е насрочено за 27-и октомври и тогава новите депутати ще прекрачат за пръв път прага на работното си място. Народните избраници ще стартират със заплата в размер на 2 586 лв., която е изчислена на базата на статистиката за средната заплата в обществения сектор в страната през последния месец и второто тримесечие.

[caption id="attachment_425758" align="alignright" width="300"]Новите депутати ще получат първите си заплати в петък Новите депутати ще получат първите си заплати в петък[/caption]

За момента все още не е готова информацията за третото тримесечие – юли-септември. Вероятно, когато това стане, заплатата на новите депутати ще се увеличи още. „Преса” отбелязва, че за този месец избраниците на народа няма да получат пари за представителни разходи. Запознати посочват, че тази сума е в размер на 2/3 от заплатите им – 1 724 лв. Тези пари се раздават на депутатите в пликове и не се плаща данък върху тях. Причината, поради която новите депутати са лишени от тези средства за октомври е, че все още не са сформирани парламентарните групи и няма комисии. Всъщност въпросните 2/3 към възнаграждението на депутатите са за плащане на експерти и сътрудници, уточнява „Преса”. Проверка на медията обаче е установила, че някои от народните избраници ще вземат по две заплати за октомври.

Такъв е случаят със зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, който влезе като народен представител от Патриотичния фронт. Той е признал, че ще подаде молба за напускане на поста си на 24 октомври. За момента все още се води на работа в общината и продължава да изпълнява задълженията си. Урологът д-р Димитър Шишков от Реформаторите пък е минал на граждански договор в пловдивска болница и не възнамерява да се отказва от практиката си, макар юристите да са категорични, че няма право на това, пише pik.bg.