ГЕРБ и Реформаторите са успели да постигнат съгласие по определени въпросиГЕРБ и Реформаторите може и да успеят да съставят правителство

ГЕРБ и Реформаторите са на път да се разберат. Двете партии, които не успяха да постигнат съгласие по време на първите преговори, изглежда все пак са стигнали до известно разбирателство на втория етап в консултациите между тях за съставяне на новото правителство. Представителите на двете партии се срещнаха за втори път, а този път срещата им продължи малко по-малко от два часа. За разлика от първата консултация, която отне над седем часа и в края на която се оказа, че ГЕРБ и реформаторите имат доста различни виждания за бъдещия кабинет.

[caption id="attachment_425754" align="alignright" width="300"]ГЕРБ и Реформаторите се разбраха ГЕРБ и Реформаторите се разбраха[/caption]

Изглежда обаче тези различия все пак са били изгладени, обявиха от двете партии след края на срещата им днес. За пръв път на срещата е присъствал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, за който се очаква, че за втори път ще стане министър-председател и ще оглави следващия кабинет. Присъствието му на дебатите е сериозен знак, че между ГЕРБ и Реформаторите е на път да бъде постигнато съгласие по въпросите за управлението.

От думите на представителите на двете партии стана ясно, че непреодолими различия във възгледите им вече няма и те действително ще бъдат партньори в едно бъдещо правителство. На този етап обаче никоя от двете страни не пожела да се ангажира с коментари коя друга партия ще се включи евентуално в кабинета.

И ГЕРБ и Реформаторите предпочетоха да изчакат да минат вторите преговори с останалите партии - АБВ, БСП и Патриотичния фронт. Лидерът на Блока Радан Кънев обаче изтъкна, че кабинетът по никакъв начин не трябва да е кабинет на малцинството.