Зелена светлина! ЕС разреши новата линия между България и Македония

Гласувайте за статията

ЕС даде съгласието си за нова ЖП линия между България и Македония

ЕС най-после даде зелена светлина на нова ЖП линия между България и Македония. Вече няколко месеца в западната ни съседна активно обсъждат проекта в общественото пространство. Идеята за построяване на железопътен път между Крива Паланка и Деве Баир не е от вчера, но след месеци и дори години преговори най-после е даден старт на проекта.

Според предварителните оценки проектът ще струва повече от 330 милиона евро. Въпреки това и двете страни нямат търпение да пристъпят към действие.

Проектът е част от изграждането на железопътен коридор №8, който да свърже чрез ЖП транспорт двете държави. Не е тайна, че с реализирането на проекта се очаква да се улесни не само придвижването на пътници между двете страни, но и да се наблюдава ръст на туризма и икономиката.

ЕС даде зелена светлина на ЖП коридор между България и Македония

ЕС даде зелена светлина на ЖП коридор между България и Македония

И докато успехът на линията свързваща България и Македония бе посрещнат с бурно одобрение, друг един проект продължава да стои забравен. Идеята за железопътна линия, която да свързва България и Гърция през Маказа все още не е на дневен ред.

Обществена тайна е, че преди няколко десетилетия двете страни обсъждаха възможността за железопътна линия, която да свързва южна България със северна Гърция. От българска страна дори бе изградена железопътна мрежа чак до село Подкова на границата. Гръцките власти обаче замразиха проекта, а причините остават неясни. С отварянето на граничния пункт на Маказа и препоръката на ЕС да се изгради там не просто КТП, а международен транспортен коридор, който да свързва северна и централна Европа със Средиземноморието, обаче въпросът бе отново изведен на преден план.

Конфликтът между българските и гръцките власти за пропускане на тежки превозни средства и автобуси през пункта, продължават да будят дискусии. Междувременно местната общественост от двете страни на границата е категорична, че ако бъде отворен и ЖП коридор, който да свързва южна България със северна Гърция, това ще се отрази благоприятно на икономиката и на двете страни. Предстои да видим дали въпросът все пак няма да бъде поставен на масата за преговори с малко помощ от ЕС.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар