Таен пакт дели Украйна още през 2008 (Вижте)

Гласувайте за статията

Таен пакт за подялбата на Украйна договарян още през 2008 година

Таен пакт за подялбата на Украйна още през 2008 година се опитал да сключи руският президент Путин. Той участвал в преговори Украйна да бъде разделена и дори предложил това на тогавашния премиер на Полша Доналд Туск.

В студената война между САЩ и Русия за Украйна се намеси нова интрига. В центъра, на която се оказа председателя на полския парламент Радослав Сикорски. В интервю за американското издание „Политико“, той заяви, че през 2008 г. Владимир Путин е предложил на Полша да разделят Украйна. Новината се превърна в сензация във Варшава. За срещата на двамата държавни глави и разговорите в нея Сикорски разказва:

„Това беше първото нещо, което Путин каза на премиера Доналд Туск по време на визитата му в Москва. Каза, че Украйна е изкуствена конструкция, а Лвов е полски град и защо заедно да не решат този въпрос. Премиерът на Полша не отговори, тъй като знаеше, че срещата се записва.” — подчертава Сикорски.

Полша и Русия преговаряли за подялба на Украйна още през 2008 година

Полша и Русия преговаряли за подялба на Украйна още през 2008 година

Преди броени дни, в интервю за американското списание „Политика“, Сикорски, който по това време е следвал Туск в Москва като ръководител на полската дипломация, заявява, че Полша е дала да се разбере, че не иска да има нищо общо с това изказване на Владимир Путин, а американският журналист е бил свидетел на факта, потвърждаващ, че Русия се е опитала да постигне своите цели, заигравайки се с империалистичните мечти на поляците.

Малцина са останали изненадани, че Путин наистина е казал това. Всъщност, повечето от тях смятат, че той се пошегувал, предвид доскоро изключително тесните връзки между Русия и Украйна. Към днешна дата обаче и на фона на последните събития, мнозина започват да правят препратки към истинността и сериозността на предложението руския политик през 2008 година.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар