НИМХ алармира за климатичен шок в петък

НИМХ алармира за климатичен шок в петък
5 (100%) 1 vote

Синоптиците на НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж

Синоптиците от НИМХ към БАН алармират, че в петък България ще бъде изправена пред климатичен шок.

Привечер в четвъртък и през нощта срещу петък в страната ни ще нахлуе арктически циклон. От НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж с повече от 20 градуса.
Подобно атмосферно явление се среща доста рядко.
След днешната жега, която почти доближи 30 градуса по Целзий, в петъчното утро ще си спомняме с носталгия за нея, тъй като температурите ще паднат под нулата.
Синоптиците от НИМХ към БАН посочват, че максималните температури в петък и събота едва ще успеят да се докретат до 3-4 градуса.
Снежната покривка ще затрупа половин България като в северозападната част ще се образуват значителни преспи, надвишаващи един метър.

Синоптиците на НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж

Синоптиците на НИМХ предупреждават, че температурите ще се сринат изведнъж

През нощта ще преобладава ясно време, а утре отново ще се радваме на топлите слънчеви лъчи. Над северната част от страната ще има значителна висока облачност. В сутрешните часове на отделни места ще падне мъгла. Вятърът ще е слаб до умерен, а в Източна България – умерен и ще се ориентира от югозапад.
Това прогнозира дежурният синоптик от НИМХ към БАН – Анна Дяковска.
Минималните температури през утрешния ден ще са в интервал между 6 и 11 градуса, а максималните отново ще ни напомнят за лятото – между 21 и 26 градуса.

Метеорологичната обстановка през уикенда ще е в унисон със стрелките, тъй като в неделя преминаваме към зимното часово време (астрономическото време).
На 26 октомври в 4 ч. ще трябва да върнем стрелките на часовниците с един час назад.
Специалисти посочват, че преминаването към зимно часово време осигурява повече светлина на хората и в същото време пести енергия.
Д-р Бисер Георгиев, който е специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ в столицата обаче е категоричен, че тази промяна се отразява пагубно на биологичния часовник на човека.
Особено характерни за този сезон са тежките депресивни състояния, съпроводени с неприятните симптоми като дезориентация, намаляване на апетита, главоболие, световъртеж и гадене, пише pik.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар