Николай Попов се ползва с доверието на Росен Плевнелиев

Нов скандал се заформи около името на държавния глава Росен Плевнелиев.

Оказва се, че подготвят близък на президента да оглави нова мега структура. Както вече стана ясно се гласи сливане на Агенция „Митници” и НАП, а начело на новата мега структура ще застане близък на Росен Плевнелиев. Шеф на новата структура ще стане Николай Попов, който е зам.-директор на Комисията за финансов надзор и много близък до държавния глава Росен Плевнелиев.

[caption id="attachment_425497" align="alignright" width="300"]Николай Попов се ползва с доверието на Росен Плевнелиев Николай Попов се ползва с доверието на Росен Плевнелиев[/caption]

Освен, че се ползва с доверието на Росен Плевнелиев, Николай Попов има влияние и във висшите кръгове на партията на Бойко Борисов – ГЕРБ. Преди да стане заместник на Стефан Мавродиев, Николай Попов бе начело на Главна данъчна дирекция. Припомняме, че идеята за сливането на Агенция „Митници” и НАП дойде през лятото от редиците на ДПС. Основната цел е да се подобри координацията между двете институции или поне така бе обявено от бившия финансов министър от кабинета на Пламен Орешарски - Петър Чобанов. Той обаче подчерта, че това сливане трябва да бъде извършено на етапи, а като начало трябва да бъде засилена координацията между ръководствата на двете институции.

Следващата крачка е създаването на междинен орган и едва след това да бъдат слети двете структури. Тогава Петър Чобанов добави към аргументите си и факта, че във Великобритания приходните агенции са под една шапка. Йордан Цонев посочи, че предвид всеизвестния факт, че през последните години има сериозен проблем при събирането на данъците от Агенция „Митници” и поради тази причина би било добре всичко да е в една структура. От предизборната програма на ГЕРБ става ясно, че подкрепят обединението на НАП и Агенция „Митници”, пише pik.bg. Въпросът обаче е как вече е ясен шефът на новата структура преди тя да е създадена. Не започваме ли отново отзад напред?! Дали пък сливането на двете институции не се прави с цел да се намери добро местенце на човек, близък до президента Росен Плевнелиев?!