Призрачен град в Кипър забранен за посетители (Вижте защо)

Призрачен град в Кипър забранен за посетители (Вижте защо)
3 (60%) 1 vote

Призрачен град в Кипър плаши туристи

Призрачен град в Кипър плаши туристите. Средиземно море за летовниците обикновено е реална картина на рая — прекрасни плажове, чисто море, модерни апартаменти, добро обслужване. Така е в повечето крайбрежни градове. Но един град на Средиземно море накърнява тази идилия. Става дума за Вароша в Кипър—тук е доста празно. Всъщност цели 365 дни в годината и така вече четири десетилетия. Вароша е призрачен град, поради което вероятно е най-мрачната дестинация в Средиземноморието.

Вароша някога е бил изключително място. Преди да бъде изоставен през 70-те години на миналия век, е била една от най-посещаваните дестинации в света. За туризма, който там е бизнес номер едно, градът е бил пълен с хотели. Вароша е място, което я посещавали дори холивудските звезди като Елизабет Тейлър и Ракел Уелч в началото на 70-те години и тогава е изглеждало, че ще става все по-популярно и по-популярно място.

По време на туристическия бум дори започва изграждането на много луксозни хотели, но повечето от тях са останали недовършени. Какво се е случило?

Призрачен град в Кипър плаши туристи

Призрачен град в Кипър плаши туристи

За съжаление, политиката, както често се случва, се е намесила и е променила всичко. След, когато турците са извършили инвазия в Кипър през 1974 г., Вароша е станала жертва на конфликта. Местното население напуска града, когато през него започнали да се разхождат гръцки и турски войници. И да си оспорват правото на владение върху района.grad 3

Когато турците напълно превзели града, и го обградили с ограда, официално забранили на всички да се върнат и да живеят там. Международните политически органи са се опитали да се споразумеят, правата на жителите на града да се възстановяват, или поне гражданите да бъдат обезщетени, но без успех.

Влизането забранено!

Влизането забранено!

Официално, все още е незаконно влизането във Вароша. И то до такава степен, че турците са поставили огради около целия град още от 1974 г. Този призрачен град е пуст не само заради инвазията от 70-те години, но и заради заповедта към армията да стреля по всички, които ще се опитат да влязат. Тази заповед все е още в сила.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

3 коментара to “Призрачен град в Кипър забранен за посетители (Вижте защо)”

 1. liciffer

  окт. 17. 2014

  kva varosha be ?????????????? famagusta se kazva grada

 2. S.R.A.

  окт. 18. 2014

  разбира се , че е Фамагуста / на български/.
  Писалият статията дали е чел Вапцаров?

 3. ruska

  Дек. 21. 2016

  това че не стрелят не означава че нямат заповед да стрелят по всички.и това е благодарение на добрата воля на армията и висшия офицерски състав и доброто положително отношение което имат през последните години към туристите и хората които живеят в района

Добавете коментар