САЩ и Русия в нова студена война (Разделиха и Балканите)

Гласувайте за статията

САЩ и Русия подновиха „военните действия“ на полето на дипломацията

САЩ и Русия са в нова студена война. Президентът Владимир Путин и Барак Обама за пореден път смразиха отношенията си и си отправиха критики едни към други. Този път поле на поредния им сблъсък се оказа Сърбия, където руския държавен глава бе на посещение.

Владимир Путин бе посрещнат с огромни почести от сръбското правителство, въпреки че страната е кандидат-член за ЕС. Докато бе там, той даде интервю за сръбския вестник „Политика“, в което обвини Барак Обама, че САЩ и съюзниците им се опитват да изнудват Русия и рискуват стабилността на света.
Путин припомни речта на Обама пред Генералното събрание на ООН, в която американският президент заяви, че една от най-големите глобални заплахи е агресията на Русия в Европа, и даде за пример украинската криза.

„Като добави тези изяви към санкциите срещу важни отрасли на нашата икономика, въведени от САЩ и техните западни съюзници, не бихме могли да определим това поведение по друг начин, освен като враждебно“, каза Путин.

САЩ и Русия в нова студена война

САЩ и Русия в нова студена война

Той настоява САЩ и техните съюзници да обърнат внимание и на интересите на Москва, а не само да оказват натиск върху нея. Путин добави, че в този случай Русия би била отворена за помирение.

„Ние сме готови да водим съществен диалог, основан на принципите на равнопоставеност и зачитане на интересите на другата страна“, допълни руският президент.

„Надяваме се, че нашите партньори ще разберат безсмислието на опитите за изнудване на Русия и ще осъзнаят какви са възможните последици за стратегическата стабилност в света, ако се стигне до конфликт между две ядрени сили“, подчерта Путин в интервюто.

Посещението на Путин в Сърбия имаше и  друго стратегическо значение. Руският президент даде да се разбере, че не е загубил позициите си на Балканите и в Източна Европа Русия все още има силно руско влияние.

И докато САЩ и Русия водят студена война на полето на дипломацията, покрай посещението на президента в Сърбия се усети и разделението на балканските държави. Сърбия, Македония и Черна Гора очевидно продължават да симпатизират на Русия, докато Румъния, Гърция и отчасти Турция са насочени към воденето на проамериканска политика. Заради политическата криза у нас, в момента е трудно да се каже каква позиция ще вземе България в спора. Президентът Росен Плевнелиев вече предизвика международен скандал като публично обиди руския президент, но акцията му спечели неодобрението не само в Москва, но и в Брюксел, откъдето също е получил порицание за постъпката си.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар