Меглена Кунева напирала да става вицепремиер, Иван Костов твърдо противМеглена Кунева се надявала да получи реванш от хората на Костов, които я спънаха за Европарламента

Меглена Кунева стои в основата на провалените преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок. Бившата еврокомисарка се прицелила в поста на вицепремиер и твърдо държала именно тя да бъде заместника на министър-председателя, който, най-вероятно, отново ще е Бойко Борисов. Мераците й обаче никак не се понравили на други членове на Реформаторския блок, и в частност на ДСП и лидера им Иван Костов.

[caption id="attachment_425318" align="alignright" width="300"]Меглена Кунева ли е в основата на провалените преговори? Меглена Кунева ли е в основата на провалените преговори?[/caption]

Бившият премиер по принцип от край време недолюбва Меглена Кунева и е твърдо против нейното участие във властта по какъвто и да било начин. Именно той се запънал да предотврати влизането й в изпълнителната власт, издават хора от Реформаторите, запознати с междуособиците в Блока. Които междуособици в крайна сметка костваха на формацията преговорите с ГЕРБ, които се оказаха неуспешни.

Самата Меглена Кунева не криела амбициите си, които се надявала да постигне чрез гръмкото си заявяване на подкрепата си за ГЕРБ и Бойко Борисов. Тя смятала още, че трябва да получи реванш след като от ДСБ я спънаха за Европейския парламент с преференциалния си вот.

Костов и близкият до него Петър Москов обаче настояли ГЕРБ да обявят съвместна декларация, в противен случай прекратяват преговорите. Представителите на Бойко Борисов поискали първо изчистване на политическите платформи на двете партии и едва тогава обявяване на съвместна декларация.

Така, в един момент се оказало, че двете партии се въртят кръг в продължение на над седем часа, без да стигнат до консенсус, предават от Агенция ПИК. Освен това част от хората в Реформаторския блок твърдо се обявили против участието на Патриотичния фронт и България без цензура в едно бъдещо управление.